С празнично настроение, усмивки и положителни емоции българските училища в Чикаго изпратиха годината. Стотици родители изпълниха театралната зала на гимназията в чикагското предградие Елк Гроув, където се помещава „Малко българско училище". „В програмата участват около 40 деца. Ще представим новогодишните празници. Започваме  с Коледа, преминаваме през Нова година и Сурваки", каза Георги Петров - член на борда на директорите към училището.

Тържеството започна с изпълнение на децата от школата по народни танци и модерен балет към училището. Хореографката на танцовата група София Богоева дори се включи в танца. „Програмата е разнообразна, в началото ще имаме модерни стилове, към края ще преминем и към фолклорната част. Много се вълнуваме всички. Ще бъде едно весело тържество", каза Богоева.

Коледни стихчета и песнички изпяха едни от най-малките деца в училището, а за награда за ентусиазма им малчуганите получиха подаръци от Дядо Коледа. „Малко българско училище" спази една от най-българските традиции - тази да се разчупи питка и да се наредят нечетен брой гозби на трапезата, както повелява обичаят за Бъдни вечер.

Гвоздеят на празничната програма бяха малките коледарчета, които обраха овациите на публиката, и децата от детската академия „Мечо Пух", които бяха в ролята на сурвакари.

Клубът по моден дизайн към училището поднесе на публиката една от изненадите в програмата, а именно модно ревю. По-големите деца разходиха по сцената собственоръчно направени облекла в типичните за този сезон цветове.

Най-старото българско училище в Чикаго, което е съдадено от имигранти през 1975 г., това към църквата „Света София", също изпрати годината с коледно тържество. „Нашата програма включва изпълнение на български песни, стихчета, пиеса. Всички деца ще вземат участие в тазгодишната коледна програма освен по-големите, които се отказаха от участие в последния момент", каза директорката на училището Даниела Михайлова.

Тържеството започна с реч на по-големите деца, които разказаха за българските традиции на Бъдни вечер и Коледа. Най-малките деца бяха облечени в народни носии и трепетно чакаха да дойде техният ред. По стар български обичай на празненството имаше както малки коледари, така и моми, които танцуваха около тях. На трапезата не лиспваха и български кравайчета, вино и икона Света Богородица. Дядо Коледа не пропусна малчуганите и раздаде на всички подаръци в края на тържеството.

Блажка Станоева е горда баба на две деца, които са възпитаници на неделното училище към „Света София". „Много се вълнувам, че съм тук! Малката ми внучка Михаела е на 7 г. и ще танцува днес в програмата", каза Станоева.

В „Джон Атанасов" празнуваха завършването на 13-ата поредна учебна година в попфолк клуб. „Ние се чувстваме неразделна част от България дори и да сме тук. На такива празници пазим българските традиции. Програмата днес включва изпълнения на фолклорния ансамбъл „Хорце" и акробатични номера на сестри Петкови. Ще има изпълнения на коледни и коледарски песни. Малчуганите участват в групови изпълнения, а по-големите - в индивидуални. Ще има и модно ревю с дрехи, направени от отпадъчни материали", каза директорката на училището Боянка Иванова. В края на веселбата имаше и томбола за всички дечица с подаръци, купени от ръководството на училището.

Специален гост на тържеството на „Джон Атанасов" бе и десетгодишната Елена. Тя е в Америка само от 5 дни и вече има ново семейство. Американката Джули Контро решава да осинови дете от България преди 2 години. Изборът на държавата ни не е случаен. „Другата ми дъщеря е на 12 г. и е осиновена от Русия. Исках сестра й да бъде също от Източна Европа. Ако един ден искат да разберат откъде идват, могат да го направят заедно. Така се спрях на България", каза Контро. „Вече не се чувствам сама. Имам сестра", каза Кристина. Елена не знае английски език. Тя ще учи новия език в „Джон Атанасов". Там ще й помогнат да се адаптира по-лесно към новата среда.