Роджър Стоун, приятел, съветник и бивш член на предизборния щаб на Доналд Тръмп, бе арестуван и му бяха предявени седем обвинения от съдебен състав. Това разкри днес службата на специалния прокурор Робърт Мълър. Стоун се яви в съд във Форт Лодърдейл, Флорида, където не се призна за виновен, нито пледира невинност. Съдът го пусна под гаранция в размер на 250 000 долара, наложи му ограничение за пътуване и му нареди да не влиза в контакт със свидетели по делото. Стоун беше арестуван днес във Флорида по обвинения във възпрепятстване на официално съдебно производство, повдигнати са му пет обвинения за неверни твърдения и едно обвинение в оказване на натиск върху свидетел. В обвинителния документ се разкрива в детайли за разговорите, които Стоун е водил по въпроса с откраднатите имейли от Демократическата партия и публикувани в сайта "Уикилийкс" в седмиците преди републиканецът Тръмп да победи демократката Хилари Клинтън на президентските избори. Службата на Мълър казва, че тези имейли, принадлежащи на председателя на предизборния щаб на Клинтън, Джон Подеста, са били хакнати от служители на руското разузнаване. В документа се посочва още, че щабът на Тръмп е изпратил високопоставен свой представител да разговаря със Стоун, след като "Уикилийкс" публикува на 22 юли 2016 г. хакнатите имейли от Националния комитет на Демократическата партия и други организации. Високопоставеният представител, който не е назован поименно в съдебните документи, е попитал Стоун дали се очаква изтичане на още данни и с каква друга информация разполага "Уикилийкс", с която може да се навреди на кампанията на Клинтън. В самия текст не се споменава поименно "Уикилийкс", а се говори за "Организация 1", която отговаря на профила на сайта, специализиран в публикуването на секретна и класифицирана информация, предоставена му от анонимни източници. Стоун беше арестуван около 6 часа сутринта в дома си във Форт Лодърдейл, Флорида от голяма група въоръжени агенти на ФБР с тактическа екипировка. Арестът е необичаен и досега никой друг от обвинените в разследването на Мълър не беше арестуван по този начин. Изглежда, че властите са имали основателно подозрение или че Стоун е възможно да се укрие, или че има доказателства, които може да унищожи, ако адвокатът му е бил уведомен, че има заповед за арест срещу клиента му. Повдигането на обвинение бе очаквано. Стоун от месеци казва, че е готов да бъде обвинен, въпреки че отрече да е вършил нещо нередно. Съдебно гранд жури от месеци изслушва свидетели, свързани със Стоун. А комисията по разузнаването към Камарата на представителите реши с гласуване да предаде на Мълър стенограма от дадените от Стоун показания пред нея с цел евентуално повдигане на обвинение.

Обвиненията нямат нищо общо с Тръмп, заяви Белият дом
Обвиненията, повдигнати на Роджър Стоун, сътрудник на Доналд Тръмп, не са свързани по никакъв начин с президента или с Белия дом. Това заяви днес говорителката Сара Сандърс в интервю за CNN. "Президентът не е направил нищо нередно", каза Сандърс, цитирана от Ройтерс.
Тръмп реагира гневно след ареста
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на ареста във Флорида на сътрудника си Роджър Стоун с коментар в "Туитър", в който нарече разследването на специалния прокурор Робърт Мълър "Най-Големия Лов на Вещици в Историята на Страната ни! НЯМА СЪГЛАШАТЕЛСТВО!". По думите на Тръмп наркодилърите и трафикантите на хора "са третирани по-добре". "Кой предупреди Си Ен ЕН да бъде там?", попита той, имайки очевидно предвид факта, че телевизията засне ареста на Стоун в дома му в град Форт Лодърдейл. Стоун е бивш съветник в предизборната кампания на Тръмп. Той е шестият сътрудник на Тръмп, на когото са повдигнати обвинения във връзка с разследването на Мълър дали е имало координиране между предизборния щаб на републиканеца и Русия с цел манипулиране на изборите през 2016 година. Обвиненията срещу 66-годишния лобист не включват участие в заговор с Русия. Той е обвинен в даване на неверни показания и оказване на натиск над свидетел. Роджър Стоун по-рано съветва бившия президент Ричард Никсън по време на аферата "Уотъргейт", а по-късно съосновава лобистка фирма през 1980 г. с Пол Манафорт, бившият председател на кампанията на г-н Тръмп за 2016 г. Г-н Манафрт е един от четиримата, обвинени в разследването на специалния съветник Робърт Мюлер за изборите през 2016 г. По част от обвиненията Манафорт вече е осъден. Стоун е разследван от месеци като част от следствието за потенциален сговор между Москва и кампанията на Тръмп, но той твърди, че е невинен. Тръмп отрича, че неговите хора са работили с Русия, за да засилят кандидатурата му за президентскте избори през 2016 г. Той нарича разследванего на Мълър "лов на вещици". Досега то доведе до обвинения срещу повече от 20 руснаци и няколко души от антуража на Тръмп, включително бившия му съветник по националната сигурност Майкъл Флин, председателя на предизборната му кампания Пол Манафорт, личният му адвокат и фиксър Майкъл Коен.