Горещото лято в Тексас тази година беше второто най-горещо в историята, но учениците в югозападния американски щат трудно разбират защо.

Това е така, защото миналата седмица бяха отхвърлени редица учебници по природни науки, представени на щатския съвет по образованието (BOE), тъй като доминираният от републиканците орган се стреми да ограничи учебните материали, които се смятат за твърде "едностранчиви" по отношение на изменението на климата.

В много от отхвърлените учебници се преподава, че "хората оказват отрицателно въздействие върху околната среда. И тактиката на сплашване, която е свързана с това, е основният ми проблем", заяви пред АФП Евелин Брукс, член на съвета от Републиканската партия.

Тя твърди, в противовес на учените и федералното правителство, че "науката не е категорична по отношение на глобалното затопляне".

Децентрализираната образователна система на Америка оставя управлението на учебните програми предимно на отделните щати, като местните училищни райони също имат известна автономия.

Това доведе до ожесточени битки в цялата страна, тъй като всяка юрисдикция обсъжда как да преподава изменението на климата и други политически въпроси, като расизъм и сексуалност.

Това също така дава възможност на служители като Брукс в Тексас, който произвежда 42% от суровия петрол в страната, да се противопоставят на "политическата идеология" на изменението на климата - концепция, която тя смята за "очевидна лъжа".

Учебниците по природни науки на издателство Green Ninja са сред тези, които бяха отхвърлени от комисията на Тексас.

"Причината беше включването на темата за изменението на климата", заяви директорът Юджийн Кордеро, като добави, че един от членовете на съвета е имал особени проблеми със задача, в която учениците са били помолени да "създадат история, предупреждаваща приятелите и семейството за възможни бъдещи екстремни метеорологични и климатични явления".

Учебниците на осем от 22-те издателства, представили материали на съвета, бяха отхвърлени миналата седмица, според преброяването на Глен Бранч, заместник-директор на Националния център за научно образование (NCSE), организация с нестопанска цел, която насърчава преподаването на климатичните промени.

Някои от тях в крайна сметка са били приети, след като са били преработени разделите за изменението на климата и еволюцията - друга спорна тема в предимно християнския Тексас.

Отхвърлените книги не са непременно забранени в класните стаи, но използването на одобрените книги обикновено е свързано с получаването на държавно финансиране.

Тъй като летните жеги се засилват от изменението на климата, някои се опасяват, че учениците няма да видят по-общата картина.

"Ако децата не разберат какво означава всичко това, и те просто ще продължат да увековечават проблема", каза Мариса Перес-Диас, един от петимата членове на борда от Демократическата партия.

Стаси Чайлдс, друг член на борда от Демократическата партия, обвини някои от колегите си, че "са почувствали, че някои от материалите отразяват негативно как петролът и газът влияят на нашето общество".

Това показва колко мощна е тази индустрия в Тексас - дори когато щатът се превръща в нарастващ център на възобновяемите енергийни източници - двама от 10-те членове републиканци работят директно в сектора.

Въпреки че щатът отдавна е консервативен, напоследък дебатите изглеждат по-поляризирани, казва Перес-Диа.

Ако преди това е можело да се постигне консенсус между партиите, сега това вече не се случва толкова често".