Йеромонах Кирил

За някои особени нрави на духовенството - най вече манастирското, открай време има цял народен фолклор. Който никак не е далеч от реалността. Още патриарх Кирил казвал, че в БПЦ имало два вида клирици - едните си вдигали расото отпред, а другите - отзад. За злощастната съдба на архимандрит Александър, според слуховете незаконен син на екзарх Стефан, и за архимандрит Горазд, преподавател в Духовната академия, е писано неведнъж. И двамата намират смъртта си от ръката на свои интимни приятели - поради ревност или за пари.

Троянският манастир не само миналата година е бил в центъра на сексскандали. В църковните среди се носят легенди как по чардаците му се ветреели спално бельо и пижами с десени на зайчета, мечета и сърчица.

Недоказани и до днес са обвиненията в педофилия, които костваха поста в София на ректора на Семинарията епископ Сионий. Сега той активно развива Видинската епархия и манастирите в нея, където е викарий на митрополит Дометиан.

Но миналата година би всички рекорди по сексскандали. Бачковският игумен Борис бе отстранен от надпреварата за митрополит на Варна с изтекли в интернет неприлични клипчета с дами в манастира. Рекорда удариха троянските братя - йеромонах Кирил, станал известен като Кичка, Августин - Баба Гуси, и Филарет - Фифи. По този повод в Синода се роди следният виц: ,,Попитали радио Ереван: Защо Григорий не го искат за игумен на Троянския манастир? Радиото отговорило: Защото няма да позволи на братята да носят под расото червени прашки!"

Църковен съд се занимава с епископ Павел Левкийски, за който се проверява сигнал, че като монах е сключил граждански брак и дори има син - нещо недопустимо по канон.