Цените на електроенергията в някои норвежки региони са рекордни за всички времена и са надхвърлили прага от 4 норвежки за киловат.

Това пише местното информационно бюро Europower, като се позовава на данни от борсата Nord Pool.

Предишният ценови рекорд беше поставен през декември 2021 г. - 3,95 за киловат енергия. Новият исторически връх беше 4,22 крони за киловат, или 424 евро за мегават.

Рекордната цена на електроенергията е регистрирана в ценовата зона NO2, която обхваща югозападна Норвегия и включва регионите Телемарк, Агдер и южната част на Вестланд.

Europower обаче отбелязва, че държавните субсидии помагат много на норвежците: цената за крайния потребител в зоната на NO2 ще бъде около 6 крони за киловат, но правителството може да плати повече от половината от тази цена в зависимост от средната цена на електроенергията за месеца.

По-рано министърът на петрола и енергетиката на страната Терие Аусланд заяви, че ако "Северен поток" не бъде пуснат след планираната инспекция, страната ще бъде изправена пред рязко увеличение на цените на електроенергията.

Освен това той подчерта, че в Норвегия съществува риск от ограничения на електроенергията, макар и малък.

Според него обаче ограничаването на потреблението в някои части на Европа би имало сериозни последици и за Норвегия, а ключът към това да не се налага въвеждането на тази мярка е високият добив и непрекъснатите доставки на нефт и газ.