сн. „Уеб нюз“

Макар и да разрешиха провеждането на референдум с всичките 6 въпроса, предложени от шоумена Слави Трифонов, управляващите в България очаквано поставиха капан пред него. Депутати от ГЕРБ и още няколко партии ще внесат в Конституционния съд (КС) искане да бъде определено дали въпросите от референдума не нарушават конституцията. Ако КС допусне, че някои от тях целят въвеждане на промени в политическата система на страната, то те може да отпаднат от допитването. Очаква се конституционните съдии да обявят точно това - че с въпросите за намаляване броя на депутатите и за въвеждане на изцяло мажоритарна изборна система се цели заобикаляне на Великото народно събрание, което единствено има прерогатив по конституция да прави такива промени.

Така най-важните въпроси, предложени от „Шоуто на Слави", ще отпаднат, а с това референдумът ще бъде орязан и до голяма степен обезсмислен. В сегашното си решение без никакви редакции и условия НС даде зелена светлина за провеждането на референдума наесен заедно с президентския вот. Депутатите дори върнаха и отхвърления по-рано от Правната комисия на парламента въпрос за електронното гласуване. Това стана, въпреки че президентът Росен Плевнелиев се обяви против включването на този въпрос, тъй като българите се произнесли преди година на инициирания от него референдум по абсолютно същата тема.

„За" референдума на Слави гласуваха 131 народни представители, само 18 бяха „против" (16 от ДПС и по 1 от БСП и РБ), един се въздържа. До решението се стигна след двучасови дебати, съпроводени с обвинения за пълзящ държавен преврат, спорове дали се нарушава конституцията и закачки с диванчето и балерините от „Шоуто на Слави".

„Вие не сте богове, не сте императори. За пръв път може да докажете, че сте истинско Народно събрание", обърна се към депутатите един от сценаристите Тошко Йорданов. След него Цветан Цветанов обяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи всички въпроси, но няма да участва в дебатите, за да не губи време за същинска парламентарна дейност и за да не се увеличава емоционалното напрежение.

Призивът му обаче не бе чут. Противниците на референдума се постараха да нажежат до червено страстите в пленарната зала. „Това е опит за пълзящ преврат. Задачата е да се взриви конституционният ред в държавата", заяви Валери Жаблянов от БСП. Съпартиецът му Янаки Стоилов иронично предложи балерините на Слави всеки ден да излизат с табелки с някой от въпросите. Така ще съберат повече подкрепа, понеже хората вече не разбирали от аргументи, а си създавали мнение чрез образи.

Истинско шоу устрои Магдалена Ташева от „Атака". Тя успя да си върне за закачките с Волен Сидеров в „Шоуто на Слави", като нарече Трифонов „офшорен милионер, чалгаджия, учиндолски шут, вариететен богаташ", който спечелил богатството си, защото на диванчето му се изреждали силните на деня. Хамид Хамид от ДПС изтъкна, че половината от въпросите са антиконстутиционни.

На неформална среща пък шефовете на групите от мнозинството ГЕРБ, РБ и ПФ представиха своите предложения за промени в Изборния кодекс, които да бъдат внесени веднага след отхвърляне на президентското вето. Това е условието на патриотите, за да не оттеглят подкрепата си за кабинета. В търсене на гласове лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов още в сряда се е срещнал с атакист №1 Волен Сидеров.

ГЕРБ са съгласни с идеята на фронта заявленията за откриване на секции в чужбина да паднат от 100 на 40. В страни извън ЕС обаче тъмни стаички за гласуване могат да се появят само след мотивирано предложение от дипломатическите мисии на България. Въвежда се таван до 40 секции в чужда държава (от ПФ предлагат 20). РБ настоява за два избирателни района за сънародниците ни зад граница - ЕС и „Чужбина".