Броят на известните случаи на деца и младежи, претърпели сексуално насилие в Германия, се е увеличил миналата година, предаде ДПА, като се позова на полицейски доклад. Тази констатация обаче сама по себе си не е тревожна, се посочва във "Федералния доклад за състоянието на сексуалните престъпления в ущърб на децата и юношите" от 2023 година.

През 2023 г. полицията е регистрирала 16 375 случая на деца, претърпели сексуално насилие, което е ръст с 5,5% в сравнение с предходната година. За същия период са регистрирани и 1200 случая на млади хора, станали жертва на същия тип престъпление. Броят на случаите на детска порнография се е увеличил със 7,4% до около 45 000 случая, което се дължи главно на многобройните сигнали от чужбина.

В доклада за настоящата ситуация канцеларията на Федералната криминална полиция посочи, че броят на разкритите случаи на сексуално насилие над деца е тясно свързан с дейностите по наблюдение на полицията.

"В това отношение засилените полицейски дейности в областта на криминалните престъпления през последните години вероятно са довели до увеличаване на броя на декларираните случаи", се казва в доклада.

"Сексуалното насилие над деца и юноши е една от най-ужасните и отблъскващи форми на престъпление", каза министърката на вътрешните работи Нанси Фeзер при представянето на статистиката.

Много от жертвите са все още много малки - повече от 2200 момичета и момчета са били на възраст под 6 години по време на злоупотребата, посочи тя.

Причината, поради която подобни разследвания понякога не водят до нищо, е минималното съхраняване на данни за телекомуникационния трафик. Фезер отново призова за нов правно съобразен регламент за съхраняването на данни за телекомуникационния трафик и местоположението на потребителите.