Миналата година в Германия са извършени повече престъпления срещу бежанци извън центровете за настаняване, от когато и да било след 2016 г. насам, става ясно от публикувани предварителни данни на министерството на вътрешните работи, предаде ДПА.

Числата показват 67% ръст на нападенията в сравнение с 2022 г. В национален мащаб са регистрирани 2378 престъпления, от които 313 включват насилие, а 219 души са били ранени при различни нападения.

Последния път, когато числата са били толкова високи, е през 2016 г., когато са извършени 3042 престъпления срещу хора, търсещи убежище или бежанци извън центровете за настаняване, съобщи министерството. 

Увеличава се и броят на нападенията срещу центровете за настаняване на мигранти, като през миналата година са регистрирани 180 атаки. Това е най-високото ниво от 2017 г. насам, когато нападенията са били 315, става ясно от данните на министерството.

Повечето от нападенията са извършени от десни екстремисти, което би трябвало да доведе до тежки наказателни последици за тях, каза вътрешният министър Нанси Фезер. „Онези, които постоянно подбуждат към омраза срещу бежанците и създават климат на омраза, също са отчасти отговорни за това“, добави тя.

Данните на министерството на вътрешните работи са публикувани по искане на адвоката на партия „Левите“ Клара Бунгер, която нарече ръста на престъпленията „много притеснителен“.

„В продължение на месеци виждаме, че не само “Алтернатива за Германия“, но и други екстремистки десни групировки грубо подбуждат към омраза срещу бежанците и пренасят своето презрение към хората по улиците“, каза тя.

Бунгер призова за по-добра защита на центровете за настаняване на бежанци, по-добри инициативи за тях, особено в селските райони, както и ясен ангажимент на властите към правото на убежище.