Белият дом отдавна смята, че имиграционната реформа е от ключова важност за икономиката на страната. Същата позиция заема и голяма част от обществеността. Последното проучване на „Chicago Council on Global Affairs" показва, че близо две трети от собствениците на бизнес в Средния запад подкрепят прокарването на имиграционна реформа, която включва път към гражданство, но и по-строг граничен контрол. Именно това проучване стана повод за срещата на общественици на щата Илинойс, на която демократи и републиканци обсъдиха възможностите за натиск върху Конгреса да придвижи реформата по-бързо.

На форума, организиран от „The Chicago Council on Global Affairs" и "Illinois Business Immigration Coalition във вторник, кметът на Чикаго Рам Емануел се срещна с конгресмени, бизнеси и други общественици от Илинойс, които обсъдиха стимулирането на икономиката чрез имиграционната реформа. Обнадеждаващото от дискусията е, че демократите и републиканците, поне от щата Илинойс, са единни в мнението си за ефективността на имиграционната реформа и икономическото благосъстояние, до което тя ще доведе. „Приблизително 45-46% от нововъзникналия малък бизнес в Чикаго е на имигранти" - каза кметът на Чикато Рам Емануел. - Затова, ако подкрепяте бизнеса, трябва да подкрепите и имиграционната реформа." Именно всички тези имигранти, които имат собствен бизнес или жилище, са двигателят на икономиката не само на Илинойс, но и на цяла Америка. Сенатор Луис Гутирес, който е един от най-ревностните защитници на имиграционната реформа, също обясни, че нейното приемане би намалило безработицата: „Ако освободим предприемаческия дух на 11-12 млн. души... Ако го отприщим... Ако те (имигрантите) знаят, вярват и са сигурни, че няма да бъдат депортирани, ще си отворят бизнес, ще си купят ново жилище, нова кола. Те ще стимулират икономиката и ще създадат работни места за всички нас."

Републиканците също подкрепят имиграционната реформа, но не са съгласни със закона, който администрацията на президента Обама изготви и който беше гласуван от Сената през юли 2013 г. Опасенията на конгресмен Адам Кинцингър са, че Обама няма приеме по-строги закони за подсигуряване на границата с Мексико, а това е ключово условие на републиканците за приемане на имиграционна реформа. "Съществуват опасения в дясното пространство, че президентът не е последователен в законите, които приема - заяви на форума републиканецът Адам Кинцингър. - Както се случи със здравния закон - някои части са забавени, други отменени и т.н." Това е и част от причината републиканците да са против приемането на един голям цялостен закон за имиграционна реформа. От друга страна обаче, те са готови да приемат няколко нормативни акта, които да решат отделни проблеми сред имигрантските общности. „Може да очаквате в Конгреса закон за сигурността по границите, последван от визи за високи квалификации... - продължава Кинцингър. - Ако днес говорим само за легализация, а не за път към гражданство, законът щеше да бъде приет на секундата."

По-строгите правила за работодателите, които наемат нелегални имигранти на работа, също бяха обсъдени като важно условие за прокарване на реформата. Основно републиканците са тези, които настояват за по-широкото използване на системата за проверка на статут или т.нар. система "e-verify", но демократът Луис Гутиерес също подкрепи предложението: „Всички работодатели в Америка, преди да наемате работници, трябва да проверите в системата на федералното правителство дали този човек е квалифициран. И ако не използвате тази система и бъдете хванати, тогава суверенът на закона ще се спусне над вас. Това означава, че ще вкараме в затвора тези, които наемат на работа хора без документи в Америка."

            Дори и да не бъде приета имиграционна реформа до края на годината, ако диалогът между републиканци и демократи продължи по същия начин, то със сигурност може да се очакват сериозни стъпки в приемането на частични закони, които да помогнат на имигрантите да получат легален статут. Най-големият страх за мнозинството имигранти без документи остават депортациите, които всеки ден са средно 1,100. Евентуалното приемане на имиграционна реформа е последната надежда за тези хиляди разделени семейства.