Заразяването с рак, което доскоро се смяташе за рядкост в природата, вече е научно доказано, след като онколози установиха предаването на болестта при три вида черупчести. Става въпрос за миди, събрани край бреговете на Канада и Испания, заразени с тумори, които са с произход от други видове. Откритието на учените от Медицинския център на Колумбийския университет повдига въпроса за последиците от предаването на рака при хората.

Заразните ракови клетки се разпространяват между различни животни и дори различни видове в морето. Засега учените не се наемат със сигурност да твърдят, че и хората са изложени на риск, тъй като нашата имунна система би атакувала всеки чужд организъм, който се опитва да проникне в тялото. Случаите на предаване в морето обаче надвишават в пъти повече броя на спонтанните заболявания.

Обикновено туморите се състоят от клетки, съставляващи тъкани на собственото тяло, което ги прави особено опасни, тъй като имунната система не ги разпознава като чужди организми и не може да реагира ефективно. Раковите клетки от друг организъм не би следвало да представляват сериозна заплаха, защото имунната система веднага ще ги засече и ще ги атакува по обичайния начин, стига да функционира правилно. При мекотелите се смята, че имат примитивна имунна система, която може да ги остави особено податливи на ракови инфекции.

Учените допускат, че подобно на трансмисивния рак при кучетата раковите клетки произхождат от древни клетъчни линии, които са еволюирали заедно с приемниците си през хилядолетията. Друга хипотеза за тяхната поява е те да са сравнително ново явление, вероятно стимулирано от инфекциозни агенти, промените в околната среда, аквакултурите или други антропогенни (човешки) дейности.

Междувременно Консултативният съвет по рекомбинативна ДНК при министерството на здравеопазването на САЩ одобри искане на учени от университета в Пенсилвания за опити по генетична модификация на човека. При експериментите с технологията CRISPR/Cas9 изследователите се надяват да подобрят ефективността на имунните клетки, от които зависи доколко ползотворна ще е борбата с раковите заболявания. Експериментите ще продължат две години и в тях ще участват 18 доброволци с различни типове рак: саркома, меланома и миелома. Опитите ще се провеждат в три научни центъра - в Пенсилванския, Хюстънския университет и Калифорнийския университет в Сан Франциско.