Тревожни размери взема световната тенденция броят на случаите на рак сред младите хора рязко да се увеличават. Раковите заболявания с ранна поява, определяни като случаи на рак, диагностицирани при хора под 50 години, са умножили в световен мащаб със зашеметяващите 79 %.

В САЩ Американското дружество за борба с рака съобщи, че демографската структура на пациентите с рак все повече се измества от по-възрастните лица към хората на средна възраст.  Докато при възрастните над 50 години се наблюдава спад в общата заболеваемост от рак от 1995 г. до 2020 г., при хората под 50 години се наблюдава забележимо увеличение.

Според проучване, публикувано през 2023 г. в списание BMJ Oncology, видовете ракови заболявания с ранна поява, които причиняват най-голям брой смъртни случаи и тежест в световен мащаб, са ракът на гърдата, ракът на трахеята, бронхите и белия дроб, както и ракът на стомаха и колоректалния рак, каза д-р Лиана Уен, цитирана от Си Ен Ен. Тя е лекар в областта на спешната медицина и доцент в университета "Джордж Вашингтон".

В Съединените щати ракът на белия дроб, ракът на дебелото черво, ракът на панкреаса и ракът на гърдата са четирите основни причини за смърт от рак. В доклад на Американското дружество за борба с рака се обръща специално внимание на колоректалния рак, който в момента е водещата причина за смърт от рак при мъжете под 50 години и втората при жените под 50 години, посочи д-р Уен.

Като съществени предпоставки за увеличен риск от раково заболяване специалистът подчерта тютюнопушенето и употребата на алкохол. Спирането им е стъпка към намаляване на риска от рак. Препоръчителни са макар и по няколко минути на ден енергични упражнения и намаляване на употребата на свръхобработени храни. Важно е също да се отбележи, че тези промени в начина на живот не само намаляват риска от рак, но също така намаляват вероятността от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.