Депутатите избраха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на парламента, до избора се стигна след 3 опита. Тя беше избрана със 131 гласа "ЗА", част от които бяха от Има такъв народ.

Това се случи във втория ден на първото заседание на парламента.

Припомняме, че след два опита в сряда депутатите не успяха да изберат председател на парламента. При първото гласуване в сряда номинирани за поста бяха четирима народни представители - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от „Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и Юлияна Матеева от „Величие”.

На втория тур народните представители гласуваха за двамата номинирани, събрали най-много гласове - Назарян и Петров, но никой не получи необходимата подкрепа.

Кандидатурата на Рая Назарян беше подкрепена от 131 народни представители. Против се обявиха 66, въздържали – 39.

„На първо място бих искала да благодаря за оказаната висока чест. С това гласуване са дава възможност за функциониране на властта. НС е единствената форма за легитимиране на изпълнителната и законодателна власт. Това е основна отговорност на депутатите. Трябва да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси. Носим отговорност за качеството на законодателната дейност. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия в тази посока. Можете да разчитате, че ще спазвам законите и Конституцията на България“, заяви Рая Назарян.

Изборът на Назарян бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН.

По-рано групата съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС.

Кандидатурата на „Възраждане“ за председател на НС Петър Петров събра подкрепата на 54 депутати, против гласуваха 111, а въздържали се 71.