България се включи във всички санкционни режими, въпреки последствията за нашата страна. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който е на посещение в България. Кулеба от своя страна каза, че Украйна оценява, че България се е включила към някои от санкциите и разбират, че това вреди на българските икономически интереси и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет.  

 
Особено сме загрижени и за хода на настоящите военни действия и заплахата за цивилното население. Точно в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора, каза още Радев.
"Още веднъж призоваваме тази безсмислена война, братоубийствена война между два братски славянски народа, да спре възможно по-бързо и да търсим начини всички заедно, в рамките на ЕС, по-бързо да възстановим Украйна". Радев каза още, че болшинството президенти от формата Б-9 още в първата седмица на войната са изготвили декларация към ЕК, в която призовават за ускорената интеграция на Украйна в ЕС. Държавният глава увери, че България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва пълна подкрепа на Украйна в рамките на нашите възможности.
Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини. Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни, добави президентът. Вие сте не само лидер на своя народ, но и военен и затова отлично разбирате какво се случва в Украйна, отбеляза Кулеба пред Радев. "Разбира се това не е никаква специална операция, както я нарича Русия, а е пълномащабна война", каза украинският външен министър. Той благодари, че българската позиция е принципна още от началото на войната. Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия, допълни украинският външен министър. Затова трябва да продължим със санкциите, каза Кулеба.

Никола Минчев се среща с Дмитро Кулеба

Председателят на Народното събрание Никола Минчев посрещна в кабинета си  украинския външен министър Дмитро Кулеба. Двамата ще проведат разговор на четири очи. Дмитро Кулеба е на посещение в България. Той вече проведе среща с президента Румен Радев, с министър-председателя Кирил Петков и с външния министър Теодора Генчовска. "Дойдох да благодаря на българския народ и правителството за подкрепата на украинските бежанци. От самото начало България последователно подкрепя Украйна в ЕС и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не само заради традиционните приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море", заяви Кулеба след срещата.