Софийският градски съд определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Христиан Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев, Тачо Тачев и Виктор Кузмов. Петимата са обвинени за случая с 18-те починали мигранти в камион край софийсктото село Локорско. Съдът се мотивира с наличието на достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че те са извършители на престъпленията, в които са обвинени, както и че може да извършат престъпление. Деянията, за които са обвинени са предвалително добре планирани и старателно изпълнени. До момента са разпитани можество пострадали лица, които разказват подробно, че са блъскали по преградите, защото са започнали да се задушават, но шофьорите не са помогнали и са избягали, пишат от СГС.

Пред съда петимата обвинени поискаха по-леки мерки за неотклонение.

Дунгаров каза, че е израснал без баща и иска само да е с майка си. Атанасов заяви, че е съдействал напълно и е помогнал "много неща да се решат". Янев каза, че не се чувства виновен, защото е бил на 400 км. Тачев съжалява, че е "станало така", а Кузмов, който е обвинен за ръководене на ОПГ заяви, че би изтърпял наказанието си, ако му се докаже вината.
Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред САС. В случай на такива, съдебното заседание е насрочено за 28 февруари. В Софийския градски съд в понеделник бяха петима от шестимата обвиняеми за смъртта на мигрантите. На влизане в залата те запазиха мълчание. Шестият беше задържан в Гърция, като се очаква екстрадицията му.

Засега е ясно, че организираната престъпна група, занимаваща се с каналджийство, съществува от малко повече от година.

През това време трафикантите са прекарвали мигранти по средно 2 пъти на месец. Според прокуратурата неин ръководител е Виктор Кузмов. За съорганизатор е сочен бившият граничен полицай Валентин Христов, който вчера беше задържан в Гърция. Шофьорът на камиона с 52 мигранти е Атанас Атанасов. За фаталния курс той е трябвало да получи по 100 евро на човек. С него е пътувал Християн Дунгаров. Другите двама арестувани са Тачо Тачев и Петър Янев, сочени за помагачи. Единият от тях е изработил тайниците в камиона.

Лидерът на групата Виктор Кузмов има две присъди за каналджийство – и двете са за по 5 месеца лишаване от свобода.

Тъй като двете престъпления са извършени в рамките на кратък период от време, Кузмов получава едно общо наказание - 5 месеца, които той изтърпява, още докато е в ареста. В началото на януари излиза на свобода. „Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. Този човек, ако беше му наложено нормално, адекватно наказание, ако не беше сключвала прокуратурата споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и нямаше да вози тези мигранти“, обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в критика към прокуратурата. По думите на вътрешния министър в момента българската границата се пази най-добре от 10 години насам.