Това трябваше да е речта за края. Финалният адрес на един президент, който след дни слиза от националната сцена и по традиция би трябвало да отплава в политическия залез. Но това е речта на новото начало за Барак Обама, който след 8 години начело на държавата ще трябва да се бори, за да запази постигнатото, а и мястото си в историята. "Мои сънародници, за мен беше чест да ви служа. Аз няма да спра. Всъщност, ще бъда точно тук с вас, като гражданин, до края на дните ми", каза Обама в края на речта си, с което даде ясно да се разбере, че ще остане активен в политическия живот на страната и след като излезе от Овалния кабинет.

Повече от 20 хиляди привърженици, бивши и настоящи сътрудници от двете кампании на Обама и екипа му в Белия дом се стекоха от цялата страна в McCormick Place в Чикаго, за да видят на живо последната реч на 44-тия президент на Съединените щати. Някои бяха дошли още по светло, за да си запазят място. Емоцията от тази историческа реч можеше да се усети не само в залата, но и в цялата страна, която е свидетел на края на тази историческа администрация. Изключително емоционален Барак Обама доказа за пореден път, че е блестящ оратор и харизматичен политик.
Речта му отбеляза изминалите 8 години и пътя му от южните квартали на Чикаго до Белия дом. "На тези улици научих за силата, породена от вярата, за скромните, но достойни работещи хора, които са изправени пред много трудности."

Обама за пореден път показа колко е доволен от промяната, която е донесъл като първия афроамерикански президент. "Ние можем! Ние успяхме!" - с тези призиви президентът се обърна към нацията, благодарен за доверието, което му е гласувано в началото на неговия първи мандат. В типичен за него стил, с реверанс към своята половинка, президентът отдаде благодарност на първата дама. И не успя да скрие емоциите си. "За последните 25 години ти беше не само моя жена и майка на децата ми, но и най-добрият ми приятел." След тези думи в залата ехтеше името на първата дама Мишел Обама, а очите на президента се изпълниха със сълзи. Минути по-рано в същата тази зала се чуваха призиви: "Още четири години!" Това обаче е невъзможно.
"Ако ви бях казал преди 8 години, че Америка ще избегне нова Велика рецесия, рестартира автомобилната индустрия и ще започне най-дългият период на създаване на работни места в нашата история...

Ако ви бях казал, че ще отворим нова глава в отношенията ни с кубинския народ, че ще спрем ядрената програма на Иран, без да изстреляме и един изстрел, че ще убием организатора на атаките от 11 септември...Ако ви бях казал, че ще спечелим правото на брак за всеки, че ще осигурим здравна застраховка на още 20 милиона от нашите съграждани...Ако ви бях казал всичко това, щяхте да кажете, че се целим твърде високо.  Но това е, което направихме. Но това е, което вие направихте - вие сте промяната. Вие отговорихте на надеждите на хората и благодарение на вас почти по всички показатели Америка е на по-добра и по-силна позиция, от където започнахме преди 8 години." Така Обама обобщи постигнатото от неговия екип за двата му мандата с ясното съзнание, че битката да запази всичко това тепърва предстои.

Въпреки това посланието за надежда в по-добро бъдеще съпровождаше цялото обръщение на държавния глава.

Обама за пореден път отказа да нарече Америка безсилна, но призна, че тя е разделена и поставена пред много предизвикателства.

Тази реч идва само 10 дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп, който заплашва да заличи емблематичния закон за здравно осигуряване, по-известен като "Обамакеър", и да отмени други действия на Обама. Въпреки това президентът остана позитивен за бъдещето на страната и някак удовлетворен от ролята, което е изиграл в историята й до момента. "Аз вярвам, че обикновените хора могат да са носители на позитивна промяна, това туптящо сърце на американската идея", каза президентът.

Фокус на изказването му беше фундаменталната роля на Америка в демокрацията не само в тази страна, но и по целия свят. "Всички ние без значение от нашата партийна принадлежност трябва да направим всичко възможно, за да изградим демократичните институции наново", призова Обама и добави: "Нашата демокрация е заплашена, когато я приемаме за даденост."