11-годишното дете, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет "Спартан" за спешна трансплантация, е кацнало успешно в Любляна.

Това съобщи на брифинг проф. Добрин Константинов от детската клиника по онкохематология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ.

"Детето вече е настанено в болница в словенската столица.

То се лекува от две години от лимфобластна левкемия. Лечението на детето в Словения се очаква да продължи месец, а изходът от процедурата е с висок процент на благоприятност", добави проф. Константинов.

"Наложи се по спешност и по абсолютни медицински индикации да търсим съдействие, защото процедурата, която предстои на 11-годишното дете, ние не можем да я направим.

Процедурата е планирана и сроковете са много строги. Състоянието му поради заболяването създаде критични стойности на неговите кръвни показатели.

Това повиши риска и се наложи транспортиране. Затова и се обърнахме към всички инстанции. Всички реагираха изключително бързо, на първо място министърът на здравеопазването светкавично задвижи нещата, после и Министерството на отбраната", обясни проф. Константинов.

"Това е единственият случай у нас, при който сме успели да стигнем до този етап на лечение", посочи още професорът.

По думите му няма проблем с липса на специалисти за процедурата, която ще бъде извършена в Любляна, но изискванията са прекалено високи и малко центрове в Европа я правят.

Финансирането на лечението идва по линия на НЗОК.

Първоначално този метод е струвал над 1 млн. евро, докато сега е доста по-ниска и достъпна цената.

Детето бе придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.