Граждани се събраха пред президентството на протест с искане за импийчмънт на президента Румен Радев, както и за предоставяне на оръжие на Украйна. "Румен Радев е ПОZОР за BG. ФЕН на ZЛОТО", гласи един от протестните плакати. Протестиращите веят предимно български и европейски знамена но има и украински и американски флагове.

Протестиращите граждани искат първото решение на Народното събрание да бъде за предоставяне на военна помощ за Украйна и процедура за импийчмънт на президента. "Крим принадлежи на Украйна, а Радев на Русия!", "Радев, вън!", скандират още гражданите през президентството.

"Гласувах за него, защото тогава за мен гласуването за президента Радев беше минималната щета. Идеята беше да гласувам за него, защото нямаше как ръката ми да подаде глас в полза на кандидата на ГЕРБ за президент", каза пред БГНЕС протестиращият Станислав Раковски, "Аз нямам впечатление, че той беше ясно артикулирал, че той е проруски, а освен това да си русофил и да симпатизираш на Русия като такава е едно, а да поддържаш военизирания режим на Путин в актуалната ситуация, това е нещо съвсем различно."

Протестиращият добави, че самият той от сърце е русофил, но не може да повярва, че онова, което в момента се случва, е сблъсък на великата държава Русия, а напротив, това е сблъсък на упадъка на Русия под формата на управлението на Владимир Путин. 

"Това не е Русия, която аз обичам. Това не е Русия на моето детство. Това не е Русия в романтичните представи на българина за държавата, която е раздавала своите сили, за да освободи европейския народ. Това е Русия, която в момента се опитва да пороби един братски народ, и това няма нищо общо с русофилията, която аз подозирах, че съвсем здравословно президентът Радев има. В момента това е човек, който ни връща в каменната ера. Не, аз не искам да бъда такъв българин, аз не съм такъв българин", отбеляза мъжът и подчерта, че е европейски ориентиран българин, който е на протеста, за да заяви категорично, че никога повече няма да гласува за Радев и се надява държавният глава много бързо да падне от власт. 

"За съжаление, гласувах за него и съм много разочарован, затова съм тук“, сподели друг протестиращ гражданин и обясни, че е гласувал за Румен Радев, "за да не може кандидатът на ГЕРБ да спечели". Мъжът се чувства излъган от президента, според него той "злепоставя България" и "ни праща в ъгъла на Европа."

"Ако гледаме реално на нещата, народът е малко безотговорен към нашето европейско бъдеще, към бъдещето на нашите деца. Това е безотговорност да не се гласува, апатията също е безотговорност и не очаквам да имаме правителство“, каза още той и допълни, че първото нещо, което следващият парламент трябва да направи, е да приеме нова съдебната реформа, "защото без справедливост няма да има никакво икономическо развитие, нито образованието ще върви, нито медицината и здравеопазването", а без справедливост всички системи ще загинат.

"Всички трябва да се обединим да бъде спрян Путин, да бъдат спрени убийствата", каза Николай Колев, друг протестиращ, "Вече има над 1000 убити деца, хиляди убити мъже, това трябва да спре."

Според него войната ще спре, когато Путин види, че има "една силна, обединена Европа". 

"А нашият президент в момента обръща гръб на Европа и протяга ръка към Путин, за голямо съжаление на един натовски генерал. Мисля, че той трябва да си свали будьоновката от главата", смята протестиращият и е категоричен, че Паметникът на съветската армия трябва да бъде премахнат.