Широко разпространено е схващането, че ранното ставане е здравословно и стимулиращо. Това обаче далече на важи з всички. Тялото на всеки човек е настроено да следва ежедневните модели, включително този за сън и бодърстване.

"Те се контролират от вашия часовник на тялото, което е вродена структура в мозъка ви, регулираща как тези неща се променят през деня", каза Патриша С. Даниълс, автор в National Geographic, който изследва как биологичният часовник влияе на съня. 

По думите й този часовник се състои от група неврони в мозъка, които се свързват с други структури, включително частите, които отделят хормони, като мелатонина. Този график е толкова солиден, че не е непременно продиктуван от външни сигнали, като светлината. През 1938 г. изследователи, които лагерували 32 дни в пълна тъмнина, следвали редовни цикли на сън и телесна температура.

Биологичният часовник на всеки човек е настроен малко по-различно за индивидуалните му цикли сън-събуждане. Тази вродена и генетична характеристика се нарича хронотип.

Около една четвърт са "нощните бухали" - хората, които си лягат късно и се събуждат късно. Други 25% имат противоположно разположение: чучулиги или ранни птици. Към 50% от хората са по средата - спят от 22 часа вечерта до 7 сутринта и именно около техния комфорт се настройва обществото като цяло.

Според Даниълс никой хронотип не е по-здравословен от друг. Вместо това хората трябва да се учат от собствения си ритъм на тялото, като изследват кога се чувстват най-продуктивни и оптимистични. Тя подчерта, че независимо от типа на биологичния часовник сънят е много важен.