Зам.-министърът на културата проф. Борислава Танева е подала оставка. Това съобщи лично тя във Фейсбук. Танева заемаше длъжността още при бившия зам.-министър Велислав Минеков, на чийто пост бе назначен диригентът Найден Тодоров. Танева посочва, че мотивите ѝ от поста в Министерството на културата за оставката за лични. „За моето семейството и близкото ми обкръжение не е тайна, че от доста време все по-сериозно и по-често говоря за желанието си да се оттегля от поста, който заемам в МК. Това желание се избистри окончателно и се превърна в решение да подам официално своята оставка като зам.-мин. на културата, което и направих преди малко“, пише Танева.

„През целия този период много пъти ми се налагаше да отказвам участия в международни журита, майсторски класове, концерти и други професионални изяви на престижни форуми у нас и в чужбина“. „Не искам повече да се лишавам от несравнимите с нищо усещания за покой и хармония от пребиваването в съвършения детски свят. Тези мигове са благословени и отлитат безвъзвратно бързо.“ „Дадено ми беше да създам приятелства, родени в сложни обстоятелства, които удържаха на поривите на най-различни ветрове (понякога неочаквано бурни). Знам, че тези хора ще останат за цял живот в сърцето ми и им благодаря. Благодаря на министър Минеков, че ме избра до бъда до него в тежки времена и ми даде доверието си. Участвах в много битки, а особено горда съм, че на два пъти изиграх „главна роля“ в тежката битка за спасяването на Държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през изключително неблагоприятните ковидни и пост-ковидни времена, в които ми се падна „честта“ да работя.

И да, успяхме. Два пъти.

И през 2021 и през 2022 година изработеното от нас ПМС, осигури живот на Държавните културни институти и не се стигна до фалити. Предстоят нови битки за българската култура, за които от сърце искам да пожелая успех на Найден Тодоров в тази му нова роля. Вярвам му“, пише още Танева.