16 "хайдути" положиха началото на първия български рокерски клуб извън България. Събитието беше съпроводено от всичко, което се очаква да присъства на едно рокерско събрание - мотори, кожено облекло, много бира и добро настроение. Но тъй като клубът е български, бяха добавени и мотиви като народна музика и националният флаг. „Още от миналата година работим по въпроса да създадем подобен клуб. Успяхме да се съберем една чета и всеки от нас си взе по мотор, можем да създадем един български мото клуб в Америка", разказва президентът на клуба Никола Масларски.

По време на събранието им чигагските „хайдути" носеха черни кожени якета със специални нашивки на гърба, изобразяващи цветовете на клуба. „Всички неща са направени в България. Оттам ги поръчваме, като още чакаме нашивки, елеци и други якета", обясни Масларски.

А тези нашивки са изключително важна част от един рокерски клуб. „За да можеш да сложиш нашивка на гърба си, която да показва, че си част от клуб, а не някаква дружинка, трябва да имаш разрешение от всички други клубове, които са във Илинойс. За да може те да кажат - да, ОК, вие си имате някаква група, с която може да карате по нашите улици с тези нашивки", разясни правилата пред BG VOICE Свилен Гъджов, член на клуба.

Затова „Хайдути" ще си уредят среща с редица други клубове, сред които и „Hell's Angels" - един от най-големите рокерски клубове в Илинойс.

Чикагските четници обаче бяха категорични в желанието си посланието им да е напълно ясно. „Много подобни клубове са свързани с престъпни дейности или дела извън закона. Поведението им клони към така нареченото gangbang мислене. При нас няма такова нещо. Този клуб на първо място е патриотичен и след това рокерски клуб. Направили сме го с цел да покажем на българите в Америка, че подобен клуб може да бъде направен, за да сплоти българите и да им помогне" - сподели за BG VOICE Пламен Гърдев-Пацо, който е отговорен за охраната на клуба.

След като обсъдиха какви ще са първите им стъпки, всички членове на „Хайдути" яхнаха моторите си и се отправиха към българската църква в Чикаго „Св. Иван Рилски", където клубът беше осветен от отец Валентин Ноцков. През целия път четниците от Чикаго останаха верни на думите си -  спазваха правилата на пътя, движеха се организирано и не караха с висока скорост. А за да останат верни и на името си, докато пътуваха, на единия от моторите свиреше българска народна музика.

И въпреки че първото им събрание се състоя на 3 май, хайдутите са избрали друга дата, на която да отбелязват рождения ден на клуба. „Ще изчакаме още около месец за 2 юни. Тогава ще почетем Деня на Христо Ботев, както и всички, загинали в борбата срещи турско робство. Тогава искаме да е рожденият ден на нашия клуб" - каза президентът Никола Масларски.