Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Руският президент е заявил, че приоритет трябва да бъде изпращането на украинско зърно до най-нуждаещите се страни.

Разговорът "се е съсредоточил главно върху прилагането на Истанбулските споразумения за износ на украинско зърно". Те също така са обсъдили износа на руски храни и торове, съобщи АФП.

"Двете страни подчертаха важността на приоритетно задоволяване на нуждите на нуждаещите се от храна в Африка, Близкия изток и Латинска Америка", се казва в изявление на руското президентство.

Москва твърди, че собственият й износ е пострадал. Миналата седмица Путин заяви, че повечето от пратките пристигат в Европа, а не в бедните страни.

Украинските официални лица отрекоха това твърдение. Данните, събрани от мониторингова група като част от споразумението, не отразяват твърдението на Путин.

Путин ще се срещне в Узбекистан с турския президент в петък, където най-вероятно ще обсъдят Истанбулските споразумения за износ на украинско зърно.