Руският президент Владимир Путин намекна, че Москва няма да се съобрази с призивите за прекратяване на огъня в Украйна по време на Летните олимпийски игри. Президентът определи като "несправедливо" отношението към руските спортисти, съобщиха държавните медии.

Запитан по време на посещението си в Китай дали подкрепя идеята на френския президент Еманюел Макрон за глобално "олимпийско примирие", Путин отговори:

"Мисля, че тези олимпийски принципи, включително "олимпийското примирие", са много правилни, но днешните международни спортни служители сами не спазват принципите на Олимпийската харта."

Той обвини спортните организации, че "не позволяват на нашите спортисти да се представят на игрите с нашето знаме, флаг и нашата национална музика, нашия химн".

"Те извършват нарушения срещу нас, а в същото време изискват изпълнение от наша страна. Скъпи приятели: по този начин няма да стигнем далеч. Никой никога не е стигал до споразумение по този начин", каза Путин.

Френският президент Еманюел Макрон днес потвърди идеята си за "олимпийско примирие, така че Русия да прекрати сегашните си операции" в Украйна. Русия планира да проведе конкурентно спортно събитие през септември, след като не беше допусната да се състезава като нация на Олимпийските игри, заедно със съюзника си Беларус, заради агресията срещу Украйна.

Миналата седмица Макрон благодари на китайския президент Си Дзинпин, че е подкрепил идеята за примирие по време на Олимпийските игри в Париж във всички конфликти, включително в Украйна.