Русия може да пренасочи доставките през повредения газопровод "Северен поток" към Черно море, за да създаде голям европейски газов хъб в Турция, или да използва непокътнатата част от "Северен поток 2", за да снабдява ЕС. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс". За да стане това, част от доставките трябва да минават през "Турски поток" или формално "Балкански поток", както е официалното му име, е собственост на България. За изминалата година от транзитни такси страната ни е спечелила близо 84 млн. лева.

Путин посочи, че е възможно тръбопроводите да бъдат ремонтирани, но Русия и Европа трябва да решат съдбата им.

Бихме могли да пренасочим изгубените обеми по "Северен поток" по дъното на Балтийско море към региона на Черно море и по този начин основните маршрути за доставка на нашия природен газ за Европа да минават през Турция. Това е, разбира се, ако нашите партньори са заинтересовани", отбеляза Путин. По негови думи по този начин в Турция ще бъде създаден най-големият газов хъб за Европа.

Позицията на руския президент обаче изглежда като поредния пропаганден ход.

„Турски поток” има капацитет до 31,5 млрд. куб. метра. От тях приблизително половината или 15,75 куб. метра са резервирани за нуждите на Турция. Същевременно повреденият газопровод „Северен поток” 1 има капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно. Тоест, в най-добрия случаи, ако се приеме, че целият капацитет на втората тръба на „Турски поток” е свободен, а той не е, Русия може да доставя през Турция за Европа по-малко от една трета от обема на газа текъл по „Северен поток” 1. Путин посочи и че руски газ все още може да се доставя в Европа през една непокътната част от газопровода "Северен поток 2", но "топката сега е в полето на ЕС дали иска това да се случи". Три от линиите на "Северен поток" са повредени, като функциониращ остава само един от тръбопроводите на "Северен поток" 2, който има годишен капацитет от 27,5 милиарда кубически метра.

Русия може да пусне газовите потоци по тази линия, ако Европа поиска, отбеляза Путин.

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм". Руският президент Владимир Путин обяви Съединените щати и техните съюзници за причиняването на взривовете, увредили тръбопроводите - обвинения, които Вашингтон отхвърли. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече саботаж повредата на газопроводите „Северен поток“ и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Европейският съюз също обеща „стабилен и обединен отговор“ на "саботажа".

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.