Руският президент Владимир Путин заяви пред лидерите на Г-20, че е необходимо да се мисли как да бъде спряна "трагедията" на войната в Украйна.

„Трябва да помислим как да спрем тази трагедия. Между другото, Русия никога не е отказвала мирни преговори с Украйна. Не Русия, а Украйна публично обяви, че се отказва от преговорния процес.

Нещо повече - Зеленски подписа указ, който забранява да се водят такъв тип преговори с Русия”, посочи руският президент, цитиран от NOVA.

Изявлението му, което наблюдатели определиха като пропаганда, насочена към Запада, е едно от най-миролюбивите му досега и контрастира с обвиненията срещу Съединените щати. В него той също използва думата "война", вместо "специална военна операция".

Това е първото изказване пред ръководителите на 20-е страни с най-развити икономики в света, което руският държавен глава прави от началото на войната в Украйна. Той посочи, че някои лидери са заявили в речите си, че са шокирани от продължаващата "агресия" на Русия в  съседната ѝ страна. "Военните действия винаги са трагедия за конкретни хора, конкретни семейства и страни като цяло. И несъмнено ние трябва да помислим как да прекратим тази трагедия", подчерта Путин.  

Видеоконферентна среща на върха бе свикана от индийския премиер Нарендра Моди. Путин пропусна предишните заседания на Г-20 в Индия и Индонезия. Тогава Русия бе представлявана от външния министър Сергей Лавров. За последен път Путин присъства лично на среща на върха Г-20 през 2019 г. в японския град Осака, припомня Ройтерс.