71-годишна жена, намерена мъртва в малката си планинска вила в Сиера Невада, е станала жертва на първото в историята на Калифорния смъртоносно нападение от черна мечка.

Когато през ноември Патрис Милър е намерена мъртва в Дауновил, шерифската служба на окръг Сиера съобщи, че смята, че мечката е влязла в дома на жената, след като тя е починала. Наскоро обаче аутопсията потвърди, че мечката я е убила, съобщиха от Калифорнийския департамент за рибата и дивата природа.

„Този инцидент е първото известно, документирано смъртоносно нападение от черна мечка в историята на Калифорния“, се казва в изявление на отдела.

Милър беше намерена на 8 ноември в Даунивил, който има население от около 290 души и се намира на около 90 километра северозападно от езерото Тахо.

Предварителното разследване показва, че тя е умряла преди мечката да отиде в дома, съобщиха тогава от офиса на шерифа.

Държавният отдел за дивата природа заяви в четвъртък, че „докладът на съдебния лекар потвърждава, че в крайна сметка мечката е причинила смъртта на жената“.

Мечката е нахапала Милър, съобщиха от отдела за дивата природа. Животното е било хванато и убито, а ДНК е потвърдила, че то е отговорно за смъртта на жената.

Според щатския отдел за дивата природа в Калифорния има около 35 000 черни мечки, което е увеличение от около 10 000 до 15 000 през 1982 г. 

Възрастните мъжки черни мечки могат да достигнат около 400 килограма, а женските обикновено са между 100 и 300 килограма.