Пърхотът е болестно състояние, което води след себе си много неприятни емоции, най-вече свързани с личното ни притеснение от лошия външен вид. Той не е причинен от лоша хигиена, а от гъбички. Главен виновник за появата на пърхот е микроорганизъм, наречен питироспорум овале. Той принадлежи към естествените обитатели на човешката кожа, но при определени условия като стрес, имунни нарушения, неправилно хранене, проблеми със стомашно-чревния тракт се активизира и започва бързо да се размножава. Предизвиква леко възпаление около корените на космите. Питироспорум овале води до упорит сърбеж и лющене под формата на бели прозрачни люспи.

Освен многото професионални козметични продукти, които действат ефикасно срещу пърхота, природата ни дава много дарове, с които не по-малко ефикасно може да преборим проблема. От козметичната индустрия използвайте онези маски за коса, които съдържат ихтиол. Ихтиолът има способността да ограничава развитието на патогенните мироорганизми, да блокира ензимите, разграждащи мазнините, да потиска деленето на клетките и намалява излющването на роговия слой на главата. Освен това има противосърбежно действие и не дразни кожата на главата.

Ако вкарате в менюто си храни, богати на мазнини и лесно усвояеми белтъчини, ще помогнете много за спирането на беленето на кожата по главата. Единственото, което трябва да направите, е хапвате риба поне 3-4 пъти в седмицата. Съчетавайте я с домати, копър, целина и магданоз. Доматите съдържат вещества, които участват в образуването на особен вид влакна. Именно недостигът на тези влакна е една от причините за появата на пърхот. Допълнително може да прилагате изпитани маски против пърхот, които лесно може да приготвите в домашни условия. Много ефективна е готварската сол. Важно е солта да не е мокра или влажна.

Трябва да поръсите цялата си коса със солта, след което веднага да започнете да я решите с много дребен гребен, докато солта изпадне. Процедурата се повтаря още 3-4 пъти до края на деня. При по-упорити случаи продължавате, докато пърхотът изчезне. Това обикновено става след 2-3 дни редовно прилагане на лечението.

Ефикасна е също маската против пърхот с хума, вода и един жълтък. Хумата помага и ако я смесите с оцет. Разбъркайте в една купичка малко хума с 3 лъжици оцет. Объркайте с вода, докато се получи хомогенна кашица, подходяща за намазване по косата. Сместа може да се използва вместо шампоан.