сн. ,,24 часа”

Софийската градска прокуратура обяви, че е против регистрацията на новата Националистическа партия на България. Обвинението твърди, че формацията противоречи на конституцията. Уставът й нарушавал чл.11, ал.4, забраняващ партиите, основани на етническа, расова или верска основа и чл. 44, ал. 3, който пък забранява тези, чиято дейност е насочена към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване правата и свободите на гражданите. Също така партията застрашавала и демокрацията, понеже не използвала демократични средства и методи за постигане на политическите си цели. Обвинението се мотивира с точка 5 от програмата на партията: смазване на циганския терор с железен юмрук.

,,Това писмено заявление в официалния програмен документ на партията е очевидно крайно реакционно и противоконституционно - същото представлява открит призив и цел за насаждане и разпалване на етническа вражда и нетърпимост в явно противоречие с конституцията", посочват от прокуратурата.

Друга извадка от програмния документ на националистите предвижда да бъде предизвикана промяна на Закона за вероизповеданията, според която регистрацията на нови религиозни общности да се позволява единствено при наличието на поне 500,000 последователи или присъствие на националната територия към момента на възстановяване на Третата българска държава. Обвинението таксува и това като противоконституционно, защото ограничава религиозните права и свободи и по същността си е изява на религиозна нетърпимост. В трети пасаж се прокламира ,,ефективна борба и забрана на всички антибългарски организации като Български хелзинкски комитет, ,,Отворено общество" и производните им. Обвинението е цитирало в мотивите си и коментара на Симеон Костадинов, един от учредителите на новата партия, направен пред в. ,,Капитал" на 17 ноември м.г.: ,,Когато съществуването на една държава и една нация са заплашени дори от тенденции, които са естествени, а не нарочни, тази държава и тази нация имат върховното право да се защитят. Дори ако това означава да пренебрегнат някои правни или международни положения, които до този момент са считани за неоспорими."

Костадинов е цитиран и с изявление срещу пристигащите в България имигранти по време на свое участие в предаването по БНТ ,,Референдум" на 19 ноември м.г.: ,,Тези хора не са социално, икономически, културно и религиозно съвместими с нас... На момента трябва да ги експулсираме. Имаме и правната база, имаме и всички основания - морални, законови." Неговият съмишленик Димитър Любомиров, член на забранената в много страни организация ,,Кръв и чест" (участваща в учредяването на партията), пък попада в становището на прокуратурата със свой коментар пред бТВ от 16 ноември м.г.: ,,Адолф Хитлер и Бенито Мусолини - това са хора, които имат много добри решения за това как да бъде като цяло Европа."

,,Идеологията на омразата" е закрепена като писмена норма в Програмата на партията, чието спазване е прогласено от Устава като условие за членство", обобщават от прокуратурата. Обвинителите споделят и изложените от Българския хелзинкски комитет аргументи, свързани с практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, според която ,,проповядването, насаждането и разпалването на расова, национална, етническа или религиозна омраза или вражда не влиза в обхвата на защитеното право на свободно изразяване по смисъла на чл.10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи".

Софийската градска прокуратура апелира съдът да не регистрира въпросната партия, защото ,,е налице несъвместимост и явно противоречие на идеологията и дейността на Националистическата партия на България с духа и нормите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии, както и с приложимото европейско право и съдебна практика на Европейския съд по правата на човека".

Партията бе учредена на 9 ноември м.г., като датата бе подбрана символично, тъй като вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 година нацисткият режим провежда т.нар. Кристална нощ, която е началото на масовите погроми срещу евреите в Европа.

Появата на поредната националистка формация предизвика острата реакция на редица правозащитници, като над 100 общественици призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да направи всичко необходимо, за да бъде спряна съдебната регистрация на партията. В сигнала до Цацаров се припомняше, че НПБ е съставена от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа ,,Кръв и чест".

В България в момента легално действат много други националистически формации, най-видните сред които са ,,Атака", ВМРО и НФСБ. Напоследък завой към национализма и популизма направи и партията на Николай Бареков ,,България без цензура".