Крепостта Траянови врата

Опасна местност в България предизвиква необясними явления. Над прохода Траянови врата се случват странни работи - изчезват хора, появяват се митични създания, самолети се разбиват без обяснима причина. През лятото на 1969 г. над прохода Траянови врата пада български самолет. Веднага е организирано търсене на безмоторната машина. Тогава за тези неща в България не се е говорело и пишело. Катастрофата остава в тайна и само хората, пряко свързани със самолетите и Държавна сигурност, са знаели за инцидента. Безмоторната машина е била пилотирана от един пилот, който загива. Търсят него и останките от самолета цели 4 денонощия. Тогава липсват сателити, техниката е значително по-елементарна и с по-малко възможности в сравнение с днес. Но и районът на прохода Траянови врата не е голям, за да не могат всички търсещи да намерят самолет и човек толкова време. Почти на петия ден сутринта изгорялата машина е открита. От пилота също имало овъглени части. Експертите били изненадани от трагедията, защото пилотът бил опитен, но черната кутия показала, че той не е успял да овладее турбуленцията и въздушната яма над Траянови врата буквално го е засмукала и повалила на земята. Всичко това дало повод за едно категорично решение - над това място вече да не летят самолети. И това е така вече 45 години.

Местността е известна и с други странни явления. От време оно в местните села се преразказват легенди за самодиви, които някога причаквали мъжете и ги отвличали. След време ги пускали, но от тях повече хора не ставало, защото ходели като сенки и нищо не ги вълнувало. Имало и петима души, които изчезнали безследно. Ангел Радев, Петър Свиленов, Стоян Димчев, Цонка Прометеева и Харалампи Бузев не са открити и до днес. Те изчезват в рамките на 2 години - между 1971 и 1973 г.

Освен това странно свистене се чувало допреди време около крепостта Маркова механа до прохода. Това ставало вечер, като се стъмни. Местните, въоръжени със старите легенди и историята за изчезналите си съселяни, смятат странните звуци за дело на самодиви или на други загадъчни същества. Но през 1975 г. крепостта Маркова механа била проучена от археолози. Хората останали потресени от странната енергия, насъбрана тук. И свистенето внезапно спряло. Предполага се, че се е получавало от завихряне на въздуха в един полуоткрит тунел, който е бил запушен от другата си страна, но при разкопките го отпушили.

Всъщност мястото има кървава история от столетия. Именно тук войската на цар Самуил удържа най-голямата победа над византийския император Василий II през 986 година. Проходът Траянови врата е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владеели, са го бранели настървено, като се започне още от тракийското племе беси. След тях идват римляните и византийците. Смята се, че проходът е кръстен на римския император Траян, който си направил резиденция тук и в нея починал.

Легендата

Има красива легенда, която разказва още една версия за името на прохода. Тя е свързана с магарешките уши на цар Траян. Той убивал всеки бръснар, който видел ушите му, когато обере израсналата му коса. Но един млад берберин му се примолил да не му взема главата, защото е едно дете на майка и баща. Императорът се съгласил, но му поставил важно условие - никога и на никого да не споменава за магарешките му уши, защото иначе ще му отреже гравата. Момчето се съгласило, обаче започнало да боледува. Изреждали се лекари и знахари да го преглеждат, но никой не можал да го излекува. Тогава стара баба - врачка, му разгадала, че всъщност душата му страда, защото таи някаква тайна, която не смее да изкаже под страх от жестока смърт. Тя му заръчала да се изкачи в планината, да изкопае дупка и в нея да извика тайната си с колкото му глас даде. Момчето още на другия ден изпълнило заръката и така се провикнало, че го чули всички села наоколо: Цар Траян има магарешки ушиииииииииииии...

На мястото на дупката след време поникнало дърво. От него овчарите си направили свирки, от които не излизала музика, а само викът „Цар Траян има магарешки ушиииииии".