Често читатели ми задават въпроси за бъбречните възпаления и образуването на камъни в бъбреците. Ето един конкретен случай на пациента Мирослав Б.: ,,Преди около пет години в България получих бъбречно възпаление, тежест в бъбреците и подуване ниско в краката. Направиха ми ултразвуков преглед, изследвания на кръв и урина и установиха, че имам два камъка в бъбрека с размер 7 и 11 мм и повишение на пикочната киселина доста над нормата. Предписаха ми лекарства и диета с указания какви храни да не употребявам. Препоръчаха ми да пия по 500 г хисарска минерална вода дневно. Аз приложих лечението и диетата в продължение на два месеца и успях да изхвърля тези две камъчета, вече намалени по размер до 3 милиметра. Оказа се, че са уретни камъни, които са сравнително по-лесни за стопяване. Докторите ми препоръчаха периодично да пия хисарска вода, да огранича употребата на кафе и особено на солени храни.

В Чикаго дойдох преди пет години и започнах работа нощно време, после друга работа на атмосферни условия и наруших всякакви диети. Нямаше откъде да намеря хисарска вода. Един ден започнаха кризисни болки в бъбреците и се наложи да отида в Бърза помощ. След престой от седем часа успях да изхвърля едно камъче около 3 мм и болките намаляха. Преди да изляза оттам, изрично попитах доктора какво да предприема, за да предотвратя образуването на нови камъни. Отговорът беше да пия повече вода, да огранича солените храни и като заключение „няма гарантирани начини за предпазване". Този отговор не ме задоволи. По принцип аз съм ограничил доста солените храни и пия повече вода, но ето че пак образувах камък. Нуждая се от конкретен съвет какво да предприема по методите на алтернативната медицина, за да се предпазя."

 

Драги Мирославе, съгласно описанието, което даваш, въз основата на моя опит, и като се съобразявам с клинично изпитаните натурални продукти в Америка, мога да препоръчам следното:

1.Wild  Blueberry Extract 100 caps - вземай сутрин и вечер по 2 капсули, 25 минути преди хранене.

2. Mедицински билки:  Corn Silk 5 oz, (120 гр), Horsetail leaves - 4 oz, (100 гр), Uva-ursi - 4 oz, Goldenseal 2 oz, Shepard  purse - 3 oz. Това са медицински билки - комбинация, които се смесват, запарва се 2 с.л. от сместа в 400 г вода и се пият 2 пъти дневно по 200 г.

Горното се употребява поне 40 дни. След около 2 месеца се повтаря същата комбинация. На всеки 4 месеца да се прави анализ на урината за наличие на бактерии. Този вариант е доста добра профилактика срещу образуване на бъбречни камъни. Тази схема се прилага три пъти годишно. Да се пие периодично Cranberry juice (без захар), който също стимулира бъбречната функция. В зависимост от това какви по състав бъбречни камъни образува даденият пациент има други 2 варианта на профилактика. Тази полезна профилактика ще намали значително рисковете от образуване на нови камъни и неочаквани бъбречни кризи.

За хора, които често образуват бъбречни камъни, има специфични варианти на лечение. За такива случаи се обадете на тел 847-269-1649 за индивидуална  консултация.

Веселин Вълчев*
* Авторът е консултант по натуропатия.