Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" открива предизборната си кампания за вота на 9 юни. 

Събитието се състои в пространството пред Народния театър "Иван Вазов". В началото на събитието бяха представени кандидатите за евродепутати. 

Изправени сме пред поредните предсрочни парламентрани избори, но този път актуална ще бъде и европейската тематика. Мястото на България в Европа, позицията и гласа на България в Европа. Когато търсим примери за по-качествено образование, здравеопазване, съдебна система - инстиктивно обръщаме глава към Европа. Затова мястото на България е в Европейския съюз. Това каза водачът на евролистата на ПП-ДБ Никола Минчев. 

По думите му тези избори са различни, защото от две години насам светът е различен. "Позицията на България в Европа не е даденост, тя изисква усилия и грижи, изисква постоянна защита. Отстояването на позицията на България в Европа е функция на аргументите, изисква да не надвикваш, а да изслушваш. С това разбиране сме и ние от ПП-ДБ", каза още той. 

Минчев отбеляза, че евролистата на ПП-ДБ "съчетава качество, амбиция, опит. Листа, която си заслужава да бъде избрана". 

Бях категорична, че войник от чужда армия няма да бъде в центъра на София. Демонтажът на Паметникът на Съветската армия беше много ясен знак, че няма как да продължим да бъдем под влиянието на чужда сила. Беше заявка в каква столица и България искам да живеем. С цялата сила, която притежавам ще бъда в парламента и се надявам България да бъде друга, заяви бившият областен управител на София Вяра Тодева. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" стартират кампанията си (НА ЖИВО)

Има хора, които са ядосани, че ГЕРБ за 10 години нищо не са направили за България. Но обвиняват нас, че ние нищо не сме направили за една година, коментира Явор Божанков. Д-р Таня Андреева се обяви за политики, които да доведат до край не само Национална детска болница, но и до здравеопазване, в които да не се краде, да има медицински специалисти, които имат достойно заплащане и избират да останат в България. 

Вяра Тодева - бившата областна управителка на София, не една от изненадите в листите за народни представители на ПП-ДБ. Месеците, които прекара на поста, ще бъдат запомнени най-вече със заповедта ѝ за демонтажа на Паметника на съветската армия в Княжеската градина. "Бях категорична, че няма как войник с шпагин на чужда армия да бъде в центъра на София. Демонтажът на Паметника на съветската армия беше ясен знак, че няма как да продължим да бъдем под влиянието на една чужда сила. Това беше ясна заявка в каква столица и България искам да живеем, а именно европейска и демократична държава, в която никой не е над закона", каза Тодева.

За важността на детското здравеопазване говори педиатърката д-р Таня Андреева, която разказа, че ежедневно вижда лутането и страданието на родителите, които търсят медицински специалисти. Тя се обяви за политики, които да доведат до край не само Национална детска болница, но и до здравеопазване, в които да не се краде, да има медицински специалисти, които имат достойно заплащане и избират да останат в България.

Д-р Таня Андреева

Водещ на събитието е пиарът на "Промяната" Найо Тицин - един от съоснователите на ДСБ. При представянето на Стоян Михалев разказа малко спомени с него от преди 20 г. - бил "едно къдраво пеещо момче", автор на химна на ДСБ и "истински жълтопаветник". "Вижте къде сме днес - паметникът вече го няма. И всички вярват, ще това е възможно. Ако така вярваме в собствените си сили и обединим всички тези поколения, които сме тук, това е непреодолима сила", каза той за премахнатия Паметник на съветската армия. "На нас наистина ни пука за България, а на Пеевски и на Борисов не им пука. Не трябва да спираме по този път. Никой от тях не може да ни спре", каза той. 

Властта е при хората. Политиците са само техните представители. Единственият начин Пеевски и Борисов да са силни, е ако хората не излязат да гласуват, заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков.

"Ние сме въодушевени, ние сме вдъхновени. Кампанията, която започва, за нас е важна, защото се срещаме с хората и какво чуваме – че има мнозинство от българските граждани, които не вярват на съдебната система в този си вид и искат промяна", каза Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че има мнозинство от българските граждани, които искат служби, които да работят по различен начин. "Има мнозинство от българските граждани, които искат регулаторите да работят за тях", допълни той.

Петков е категоричен, че има мнозинство за промяна. Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че сега най-важното е "българските граждани, които искат промяна и усещат една дълбока несправедливост 30 години, да почувстват, че силата е в тях".

"Стига толкова сме говорили за партии. Стига толкова сме говорили за депутатски места. Трябва да се говори имаме ли в тази държава мнозинство от българските граждани, които искат по-справедлива система и искат нормална европейска държава", каза той.

Петков призова, ако българските граждани "искат институции, вместо Пеевски и Борисов да се обаждат по телефоните", трябва да излязат да гласуват. "Това е нашето съобщение. Не искаме да влизаме в кофата на вътрешнопартийните битки, защото най-голямата група от хора в този момент продължават да мечтаят, че България може да стане една нормална европейска държава", заключи той.