Продуцентите на филма "Rust", при заснемането на който Алек Болдуин уби без да иска операторката Халина Хътчинс, бяха глобени със $136,793. Продукцията бе остро разкритикувана от властите заради "неспазване на указанията за безопасност".

"Създателите на Rust показаха чисто безразличие към признатите опасности, свързани с използването на огнестрелни оръжия на снимачната площадка“, съобщи Министерството на околната среда на щата Ню Мексико.

Съдебният състав, наложил глобата, включва представители на ведомството и на Администрация за безопасност и здраве при работа. Наложената глоба е максималната възможна. Продуцентската компания заяви, че не е съгласна с констатациите и ще обжалва.

През октомври Халина Хътчинс беше убита, а режисьорът Джоел Соуза беше ранен докато Болдуин е репетирал с пистолет без да предполага, че е зареден с истински патрони.

Тезата на Болдуин, който е съпродуцент на филма, е че не е натиснал спусъка и няма представа как се е оказал боен куршум на снимачната площадка. 63-годишният актьор подаде молба за арбитраж с аргумента, че договорът му го предпазва от финансова отговорност за смъртта на операторката, застреляна по време на снимките на нискобюджетния уестърн в Ню Мексико.