Длъжностните лица в Илинойс гласуваха тази седмица за добавяне на женското оргазмено (FOD) разстройство като отговарящо на условията за получаване на медицинска марихуана. Това неразположение се разглежда като възможен начин пациентите да получат право на медицински канабис и в други щати, включително Охайо, Ню Мексико и Кънектикът.

За да бъде официално приета, новата препоръка на Консултативния съвет по медицински канабис на Илинойс трябва да бъде одобрена от щатското министерство на здравеопазването. Органът също така гласува да препоръча добавянето на ендометриозата като състояние, отговарящо на изискванията за медицински канабис.

Габриела Бова, жителка на Илинойс, която е подала петицията за добавяне на FOD към списъка с квалифицирани състояния, заяви пред комисията на заседание в понеделник, цитирана от marijuanamoment.net, че "се е борила с FOD през по-голямата част от зрелия си живот и се заинтересувах от канабиса като лечение, когато нищо друго не ми помогна".

Междувременно в сряда комисия в Охайо взе показания относно предложението за включване на FOD като квалифициращо състояние - искане, направено от сексоложката Сузане Мълвхил, основателка на Female Orgasm Research Institute (FORI), в петиция, подадена миналата година. Изслушването на щатския съвет по медицински канабис привлече коментари от психолози, сексуални терапевти и други здравни специалисти.

Регулаторните органи на щата Ню Мексико също събират публични коментари за изслушването по въпроса, насрочено за май. Кънектикът планира да разгледа подобно предложение, въпреки че датата на изслушването все още не е определена.

По-рано този месец Мълвейхил и лекарят, специализирал в областта на канабиса, Джордан Тишлер, публикуваха ново проучване за потенциалните ползи от марихуаната при разстройство на женския оргазъм, включително повишена честота на оргазмите, подобрено удовлетворение и по-лесно постигане на оргазъм.

Проучването, проведено сред 387 участници и смятано за първото, което разглежда връзката между марихуаната и FOD - установи, че повече от половината (52%) са заявили, че изпитват трудности при оргазъм. При повечето от тези хора канабисът изглежда е помогнал за облекчаване на симптомите.

"Сред респондентите, които съобщават за затруднения с оргазма, употребата на канабис преди партньорски секс е увеличила честотата на оргазма (72,8 %), подобрила е удовлетворението от оргазма (67 %) или е улеснила оргазма (71 %)", установява проучването.

Както коментиращите казаха на длъжностните лица в Илинойс тази седмица, проучването установи също, че FOD е свързана и с редица други състояния на психичното здраве.