Популярността на приложенията за анонимно споделяне по интернет се увеличава. След като Secret и Whisper се похвалиха с голям интерес към себе си, все повече стартиращи компании се насочиха към този сегмент. Най-новото предложение е приложението за видеосподеляне Awkward, което засега е налично само за iOS. То позволява на всеки потребител да се запише на 10-секунден клип, докато споделя своя тайна или нещо, което го вълнува. Има възможност и за замазване на лицето, макар че е спорно доколко ефективно е това, както се вижда от демонстрационното видео по-долу.
След като видеоизповедта е записана, тя се качва на сървърите на Awkward. Клипът ще може да бъде споделян в социалните мрежи, да се вгражда в сайтове или да се види от потребителите в самото приложение, когато разглеждат новите публикации. При това ще може да се ,,харесват" избрани клипове или да се изпращат уведомления за такива с неподходящо съдържание. Важно е да се каже, че клиповете нямат "срок на годност", т.е. не се изтриват след определено време.
Този тип приложения печелят популярност поради възможността потребителите да се почувстват поне малко анонимни на фона на увеличаващия се брой социални мрежи и онлайн услуги, които държат на истинските имена, макар че и самите компании съзнават, че по този начин повече отблъскват хората, както самият основател на Facebook Марк Зукърбърг отбеляза през пролетта. Той дори каза, че е нормално да има онлайн услуги, за които хората да не трябва да използват истинската си самоличност, и обяви, че Facebook ще започне да разработва такива.
Същевременно приложенията с фокус над анонимността имат и своите рискове. Има много начини, по които уж поверителни съобщения могат да бъдат запазени и след това разпространени. В случая на Awkward пък е трудно да се повярва, че няма да разпознаеш човек, когото познаваш добре, най-малкото по-гласа му, който остава непроменен в записа. Идеята на приложенията обикновено е да позволяват на тийнейджърите да не правят неща в мрежата, за които да съжаляват по-късно.
Риск има не само за личните отношения, но и за бизнеса. През февруари т.г. например в приложението Secret се появи публикация, която гласеше: ,,Аз работя в Evernote и ще ни придобие друга компания." Evernote е популярното приложение за водене на бележки. Макар и анонимна публикацията веднага набра популярност в интернет. Накрая се наложи изпълнителният директор на Evernote Фил Либин да отрече публикацията.
През 2013 г. пък приложението Snapchat, което практически даде начален тласък на анонимните услуги, стана част от скандал за търговия с вътрешна информация. Журналист от CNBC заподозря, че брокери на Уолстрийт и банкери може да използват самоизтриващите се съобщения на Snapchat, за да си обменят информация. Накрая информацията стигна и до американски прокурор, който води разследвания за престъпления с търговия на вътрешна информация, като работата по случая все още не е приключила.