Президентът на Мексико призова латиноамериканските гласоподаватели в САЩ да не гласуват за губернатора на Флорида Рон Десантис, който стартира кампанията си за президента с обещание да "затвори" границата.

"Надявам се латиноамериканците във Флорида да се събудят и да не му дадат дори един глас", заяви Андрес Мануел Лопес Обрадор на ежедневната си пресконференция, призовавайки хората да отхвърлят "тези, които преследват мигрантите".

Десантис обяви кандидатурата си в сряда по време на събитие на живо в Twitter, хвърляйки ръкавицата на републиканския лидер на първичните избори Доналд Тръмп. По време на продължилия повече от час разговор, воден от собственика на платформата Илон Мъск, губернаторът разкритикува имиграционната политика на Байдън.

"Байдън отвори южната граница и позволи на огромни количества наркотици да навлязат в страната", заяви 44-годишният консерватор, "Ние ще затворим границата, ще построим гранична стена и ще държим наркокартелите отговорни."

В Съединените щати живеят около 35 милиона души от мексикански произход. Лопес Обрадор и преди е призовавал латиноамериканските избиратели да не подкрепят кандидати за Конгреса, които използват антиимигрантска реторика.

Той обаче е в близки отношения с Доналд Тръмп, въпреки че десният популист заклейми мексиканските мигранти като "изнасилвачи" и наркодилъри по време на предизборната си кампания през 2016 г.