Блокирането на Румъния и България в Шенгенското пространство е погрешно. Това заяви президентът на Австрия Александър ван дер Белен по време на днешната си визита в Кишинев. Той изрази надежда решението да бъде преразгледано.

"Когато федералното правителство на Австрия каза „не“ на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, аз заявих публично, че не съм съгласен с решението. Не виждах смисъл да блокираме двете държави. Въпросът е много по-широк, как да контролираме потока от хора, търсещи работа или убежище в 27-те държави от ЕС", заяви Ван дер Белен, цитиран от молдовския сайт Дескиде.

На съвместна пресконференция с президентите на Република Молдова Мая Санду и на Словения Наташа Пирц Мусар, той сподели, че е имал няколко разговора по темата с държавните глави на България и Румъния - Румен Радев и Клаус Йоханис. Александър ван дер Белен отбеляза и недоволството на бизнес средата във връзка с решението на австрийското правителство. 

"Когато известни компании от Австрия, които работят успешно в Румъния, казват, че са загрижени за настоящата австрийска политика, тези гласове трябва да се приемат сериозно. Става въпрос за реални поръчки, реални продажби и реални работни места. И в Румъния, и в Австрия", каза Ван дер Белен. Според него „не“ за Шенген е грешен сигнал и за болногледачите.

"Ако кажем на тези хора сега „"не сте добре дошли", това ще има отрицателни последици за хората, които се нуждаят от грижи в Австрия, и техните семейства", добави Александър ван дер Белен. 

На 8 декември 2022 г., на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, Австрия блокира влизането на Румъния и България в Шенген, като се аргументира с кризата с мигрантите.