"Европа е във война. За съжаление тя дойде обратно на нашия континент, война, която сме очаквали, че ще бъде само в историята. За съжаление Путин е имал стратегия доста по-рано. Купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът Кирил Петков по време на срещата на властта с бизнеса. Той подчерта, че война означава 636 цивилни убити, означава 46 убити деца, между 6000 и 8000 украински воении и 11 000 руски момчета, като в България влизат 70 000 бегълци от войната. "До този момент се говори за енергийната, газова криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи. Газът от 5,26 миналия юни сега е 114 за мегамат час. Цената на тока е 600 лева или 300 евро на мегаватчас, заяви той.

30% от енергетиката ни е свързана с Русия, а останалите са с локални източници, които са противопоказни със зелената сделка, добави Петков. "Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на Европейския съюз. Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности. Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: "дано тази буря мине покрай нас". Другият вариант е да кажем "не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", каза премиерът.

Хибридните атаки не са мираж 

Хибридните атаки не са някакъв мираж. Има сериозни инвестиции в съобщения и новини, които непрекъснато се опитват да разклатят, не само в България, но и в Европа и по целия Източен фланг, подчерта Петков.