Подкрепяме членството на България и Румъния в Шенген, защото балканските страни играят много важна роля за нас", каза пред пленарната зала на Европейския парламент шведският премиер Улф Кристершон, чиято страна в момента председателства ЕС. Той обаче не отговори пряко на въпроси на евродепутати от двете страни дали този въпрос ще бъде приоритет за шведското председателство.
Две теми не намират място в шведското председателство - бъдещето на Шенген и интеграцията на Западните Балкани, подчерта в изказването си евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк:
"Господин министър-председател, две теми не намират място в шведското председателство. Едната тема е бъдещето на Шенген – България и Румъния най-накрая трябва да бъдат част от Шенгенското пространство. Защо това не е част от дневния ред на шведското председателство? Как да спечелим сърцата и умовете на европейските граждани? Как през 2024 г. европейският проект да бъде онзи проект, който е за демокрация, върховенство на правото, високи демократични стандарти и прогрес в бъдещето? Как да се осъществи всичко това? Не е възможно, ако България и Румъния не влязат в Шенген." И още: "Темата с интеграцията на Западните Балкани е изключително важна. Ще направи ли шведското председателство така, че да бъда доброто продължение на политиките на предишното, на чешкото и на всички онези председателства, които поставиха темата за Западните Балкани в центъра на своята политика", попита Кючюк.
Румънецът от същата група Драгош Тудораке подчерта, че Австрия и Нидерландия, които наложиха вето на присъединяването на двете страни към Шенген, просто не са искали да се намери решение на въпроса:
"Просто някои страни казаха "не", те не приеха доказателства, факти или аргументи, пренебрегнаха всички усилия на председателството, Комисията и останалите страни-членки, които се опитваха да намерят решение. Всъщност, те не искаха решение. И това нежелание компрометира председателство и ерозира единството на Съвета, като кара гражданите да губят доверие в начина, по който Европа им служи. Сега трябва да работите като председателство, за да обърнете това и колкото по-скоро, толкова по-добре". Призив този въпрос да стане приоритет на шведското председателство отправи и неговият сънародник Зигфрид Мурешан от Европейската народна партия:
"Господин премиер, нека държим този въпрос на челно място в дневния ред, за да сме сигурни, че ще изпълним този ангажимент. Така както присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО ще ни направи по-сигурно място, така и приемането на България и Румъния в Шенген ще ни даде повече безопасност".
Премиерът на Швеция заяви, че се предвижда приемането на пакет със законодателни актове, с който да бъде поета отговорност за присъединяването на двете страни към пространството за свободно движение, без да уточни какво ще съдържа той.