Петима души загинаха и 20 бяха ранени в събота при руски обстрел в центъра на Херсон, съобщи заместник-ръководителят на президентската канцелария в Киев Кирило Тимошенко, цитиран от Укринформ. Броят на ранените при обстрела расте. УНИАН съобщи за 35 ранени, 16 от които тежко. Според източници от болницата в града ранените са над 50. Има разрушени сгради. Заместник-областният управител Юрий Соболевски съобщи за нов обстрел в центъра на града и призова хората да останат в укритията.

"Сутринта, събота, в навечерието на Коледа, в центъра на града. Това не са военни обекти. Това не е война според установените правила. Това е терор, това е убийство за сплашване и за удоволствие", реагира в "Телеграм" президентът Володимир Зеленски. Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува руския "терор" и написа още:

"Това е истинският живот на Украйна...

Светът трябва да види и разбере срещу какво абсолютно зло се борим", заяви Зеленски. В деня, в който се отбелязват десет месеца от началото на войната, поредица от обстрели се изсипаха около оживен съботен пазар в Херсон, където избухна пожар. Журналисти на АФП, пристигнали на мястото на инцидента, видяха няколко тела, лежащи на земята, включително мъж, убит в колата си близо до пазара. Друг мъж, чиято кола е била взривена, е с тежки наранявания по главата. Въпреки че Русия се оттегли от южния пристанищен град през ноември, Херсон остава в обсега на оръжията на Москва и под постоянна заплаха. На 15 декември при руски обстрел на Херсон загинаха двама души, сред които и служител на Червения кръст, а електрозахранването в южния град беше напълно прекъснато.