От ляво на дясно – Цофъра, Акулата, Скинара

Окръжният съд във Враца даде по 18 години затвор на трима обвинени за смъртта на 16-годишния Николай Димитров. След произнасянето на присъдата семейството на Ники беше потресено. Адвокатът им Григор Вълков заяви, че все още не може да прецени как да действат оттук нататък, тъй като самият той е в много тежко емоционално състояние. При всички случаи присъдата ще бъде обжалвана.

Адвокатите на тримата обвиняеми също бяха учудени от решението на магистратите. „Щом са толкова виновни и са извършили такова деяние, защо им дават минимални присъди", коментираха лаконично защитниците.

През цялото време, докато съдебният състав четеше присъдата за убийството, майката, бащата и сестрата на Ники държаха снимката му. Нонка Лилова се разплака и за малко не припадна в съдебната зала, а съпругът й се вцепени и не можеше да си поеме въздух.

По време на заседанието петчленният наказателен състав оправда тримата подсъдими по обвинението, че Ники е убит по особено мъчителен начин. Според магистратите убийството е извършено само по хулигански подбуди и с особена жестокост.

Присъдите не са окончателни и могат да се обжалват в 15-дневен срок пред Апелативния съд в София.

Майката на Ники д-р Нонка Лилова стигна до пререкания с адвокат Марин Марковски, чиято кантора защитава един от убийците - Калин Димитров-Скинара. Двамата гостуваха в Нова телевизия. „Дори очакваната доживотна присъда нямаше да промени нищо в нашето семейство. Аз съм майка, която се гордееше с детето си. Бих пожелала на всяка майка да получава тази обич, която аз получавах 16 години от сина си", каза Лилова. По думите й постановената присъда от 18 години за Скинара, Иван Каменов-Цофъра и Ивайло Иванов-Акулата е минималната, след като им се приспадне времето, прекарано в ареста. „Аз бях в залата и те ме убеждаваха, че моето дете не се е мъчило. Аз съм лекар", каза тя относно пледоариите на защитниците на обвиняемите. По думите й в месеца след побоя и преди да почине Ники имал халюцинации, гърчове, които траели по един час, висока температура и т.н. „Това е особено мъчителен начин. Това е, с което аз се опитвам да заспя година и половина", заяви опечалената майка.
Марин Марковски, чийто син Димитър представлява Скинара, заяви, че убийството на Ники безспорно е трагично събитие, но по въпроса дали то е било „по особено мъчителен начин" трябва да се обърне внимание на детайлите. „Нашият клиент до този момент не е имал пресичане на червен светофар. Следователно съдът е отчел това нещо, изтъкна той. - Единственият път към този извод е съдебномедицинската експертиза", допълни той.
Майката контрира, че Димитър Марковски чел манипулативно констатациите на лекарите. „Там пише, че синът ми имал обичайните оплаквания за такова състояние", посочи тя и подчерта, че гърчовете, високата температура и т.н. са типични след жесток побой. По думите й адвокат Марковски не изчитал докрай изреченията и не уточнявал „за такова състояние". Така в съда изглеждало, че Ники си бил добре. „Браво на сина ви за професионализма", обърна се иронично тя към Марковски-старши. Самият Марковски пък препоръча язвително на младите хора „да си стоят вкъщи и да наблягат на книгите, вместо да ходят по дискотеки".