Суха кожа

Десислава Данаилова

Всеки сезон носи своето очарование. Зимата - за разлика от другите - е символично разделена на две от празниците и ни кара, особено през най-лютите и студени месеци, да се замислим повече за себе си. Започват безкрайни обещания - как ще си обръщаме специално внимание, които плавно преминават в безкрайни оправдания - как нямаме време за това. Но както и да се оправдаваме пред другите, себе си не можем да излъжем. Няма съмнение, че всичко това с пълна сила ще се повтори и през следващата зима. Време е този порочен цикъл да спре.

Има някои патологични състояния, които незапознатите могат да объркат с дехидратация. Зимните месеци подходящо насочват вниманието към тази тема заради вятъра, студа и снега. И така сухата кожа е тип кожа, с който се раждате. Естествено с напредване на годините може плавно да преминете от един към друг кожен тип или някои състояния - хормонален дисбаланс, анемия и други. Не е изключено агресивни атмосферни влияния или неподходящи козметични продукти също да доведат до суха кожа. Това обаче - като изключим възрастовите изменения - е по-скоро временно. Отново обръщам внимание, че е важно да се прави разлика между суха и дехидартирана кожа. Сухата е тип кожа. Дехидратираната е състояние - може да е суха, мазна, смесена, чувствителна. Дехидратацията се дължи на възникнал проблем със задържането на водата в дерма и епидермис, но това е поправимо и обратимо. Сухата кожа обаче е за цял живот и ако искате да запазите нейната красота за дълго, трябва да полагате постоянни грижи.

Когато сте млади, сухата кожа е тънка, нежна и порцеланово прекрасна. Но с напредването на годините на деликатната й хубост трябва да се отделя постоянно внимание. При нея мастните жлези генетично произвеждат по-малко мазнина. Тъй като в кожата има авторегулатор на количеството вода, при сухата се налага да се задейства специален допълнителен оросяващ механизъм, за да се компенсира намалената мазнина в хидро липидната мантия. Това пък може да доведе допълнително до дехидратация, защото все пак в епидермиса и дермата разпределението на водата е процент от общото количество вода в тялото - около 20 на сто. Намалява дермалният обем, кожата понякога се бели, т.е наблюдават се нарушения в кератинизацията и естествено на защитата срещу външни агресии, включително и слънце. Може да стане чувствителна и реактивна, да страда кожната кръвоносна система наред с доставката на кислород до клетките, а оттам и кожния метаболизъм. Оттук нататък не е чудно, че колагенът и еластинът по-бързо губят своите качества - и преждевременното остаряване става факт. Фини линии, бръчици, пигментации, усещане за сухота и дискомфорт, зачервяване, посивял тен... Всичко това може да се отложи и избегне с адекватна грижа и козметика.

И най-вече с постоянство. Парни бани и сауни при суха кожа трябва да се правят рядко, като предварително сте апликирали подхранващ крем или масло. Ако сте изложени на агресивни атмосферни влияния - студ, жега, вятър, не пропускайте подхранващия си продукт както през деня, така и през нощта. Крем със слънцезащита е задължителен, тъй като компрометираният рогов слой в комбинация с УВ лъчите може да доведе до поява на неприятна пигментация. Естествено, трябва да се избягва миенето с варовита вода, алкални сапуни, агресивни абразиви. За почистване на лице всички козметични марки са разработили подходящи продукти специално за суха кожа, така че не си правете експерименти. Това е валидно за всички продукти. Ако имате възможност и време, разбира се, правете подхранващи, хидратиращи или кислородни терапии веднъж месечно. Различните козметични марки се надпреварват да изтъкват достойнствата на коктейлите от активи, които са забъркали в продуктите за суха кожа, за да блеснат над конкурентите, което обърква понякога кой крем или коя терапия да бъде избрана. За да ви успокоя - задачите на продуктите и терапиите за суха кожа са ясни. В тях са заложени няколко цели - да се компенсира намалената мастна секреция, да се регулира и балансира водният резервоар, за да се предотврати загубата на вода, водеща до дехидратация. Укрепва се водно-липидната мантия, така че да успее да поддържа своята киселинност - РН между 5-6, за да не се развихрят бактериите на повърхността на кожата. Много често се добавят антиоксиданти, които противостоят на свободните радикали, както и активи, които подкрепят кожната кръвоносна система, колагена и еластина. Ето няколко примера.

Бадемово масло е популярна съставка в продуктите за суха кожа заради високото съдържание на витамин Е. Екстрактът от нар е с мощни антиоксидантни свойства - укрепва кожната кръвоносна система и защитава от УВ радиация. Друга интересна съставка е екстрактът от смирна - действа за увеличаване на складирането на мазнини в кожата, за по-младежки вид и загладен контур, намалява зачервявания, увеличава дермалния обем и намалява увисването на кожата, защитава от външни агресии. Слънчогледовото масло повишава синтезата на колаген 1, стяга, тонизира и придава здрав вид на кожата. Витамин В3 подобрява вида на фотоувредената кожа, успокоява, стимулира синтезата на колаген и серамиди. Цинкът играе важна роля в забавяне процесите на стареене на кожата, защото контролира процесите на синтез и деградация на дермалния колаген. Има антимикробно протективно действие срещу УВ радиацията. Доказано е, че засилва синтеза на колаген 1, което има въздействие не само върху фотостареенето, но и върху атрофичните промени при остаряване.

Важно е да се обърне внимание на кожно патологичното състояние себорея - суха, мазна или смесена. Много често сухата себорея може да се сбърка с дехидратирана или суха кожа, а мазната себорея с мазна и отново дехидратирана кожа. Това обаче може да забави посещението при дерматолог и да влоши състоянието. Мастният секрет тук отново е променен като количество - т.е. може да е намален или повишен, но е променен и като химичен състав. При мазната себорея мастният секрет е с повишено количество и с променен химичен състав, в който преобладава олеинова мастна киселина. Сухата себорея се характеризира с намален мастен секрет, променен химичен състав, в който преобладава стеаринова киселина, а местата на космените фоликули се покриват със ситни люспи. Освен кожата на косата се изсушава и тази на лицето, покрива се с фини люспи, при отпадането на които се образуват розови петънца, придружени със сърбеж. Обърнах по-специално внимание на сухата себорея, тъй като има опасност да объркате тази кожнa патология със суха или дехидратирана кожа, а неправилната грижа да усложни състоянието. Когато имате по-специфични усещания за кожата, придружени с дискомфорт, не отлагайте посещението при дерматолог.