Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Дебатите в Народното събрание бяха доста разгорещени относно това дали да има повече секции в страните извън ЕС. 

Ще има повече секции в държавите извън ЕС

Окончателно депутатите премахнаха ограничението за формиране на повече от 35 избирателни секции в страните извън Европейския съюз. Сега избирателни секции ще се образуват при не по-малко от 40 подадени заявления от избиратели, а не 60, както досега.С тези промени сънародниците ни в много държави като САЩ, Великобритания, Канада и други, няма да е нужно да пътуват километри и да се редят на опашки, за да гласуват. Въздържали се гласуваха депутатите от БСП и ГЕРБ.Предложението за повече секции бе на "Има такъв народ" и "Демократична България".

Нова ЦИК, която ще се назначава от президента

Народните представители приеха членовете на ЦИК да се намалят, а целият състав на специализирания орган да се назначава с указ на президента.Против бяха народните представители от ГЕРБ. Членовете се намалят на 15, като досега те бяха 20. В това число влизат председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента след публични консултации и процедура, определена от държавния глава.

Видеонаблюдение в избирателните секции 

Депутатите решиха Централната избирателна комисия да определя условията и реда за видеонаблюдението в избирателните секции.Средствата за техниката за видеонаблюдението ще се отпускат от правителството.

Гласува се и по настоящ адрес, а заявления ще се подават онлайн в ГРАО

Народното събрание прие да се гласува и по настоящ адрес, а заявления за това да се подават електронно в ГРАО. Хората с увреждания също ще подават електронно заявления за гласуване с подвижна урна. Няма да се изисква електронен подпис.

Машинно гласуване

В Народното събрание бе прието изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. Машинен вот ще има в 9398 секции в страната. Хартиени бюлетини също ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.Все още не е гласувано дали ще има район "Чужбина" и как ще се гласува там – с машини или не.