Постите преди Коледа продължават 40 дни. Най-строги са ограниченията през първата и последната седмица, когато са забранени дори мазнините от растителен произход.

Постите обаче не са диета и не бива да се възприемат като такава, казват често лекари.

Целта на всички църковни пости никога не е била да изтощи организма, а да му помогне „в борбата със страстите, да обуздае тялото му и да го подчини на неговия дух, да го подготви за свещените празници". Постите доказано дават възможност на стомаха да си почине, а когато си почива той, се възстановява и целият организъм. Но това важи само за здравия човек - ако сте болни, наскоро сте преболедували или всекидневието ви е свързано с тежка физическа работа, категорично трябва да забравите за въздържанието от храна. Това се отнася също за бременните жени и за хората, които постоянно пътуват (т.е. имунната им система е отслабена от резките промени).

Мненията на диетолозите за ползата от традиционното гладуване не са еднозначни. Някои смятат, че последствията от т.нар. нулева диета, към която специалистите отнасят коледните пости, е много вредна за здравето.

Според Свен Давид Мюлер, представител на международното Общество по хранене и диетология, гладуването може да стане причина дори за смърт, тъй като по време на този процес се нанася сериозна вреда на сърдечния мускул. При отказа от храна освен възникването на недостиг на витамини и други важни хранителни вещества се включва и процесът на изразходване на вътрешните резерви. Но за съжаление се изразходва повече не запасът от мазнини, а мускулната тъкан.

Все пак при хората, които редовно спазват постите, не се наблюдават вредни промени.

Човешкият организъм е ориентиран на 70% към употребата на растителна храна и само на 30%  към животинска. Прекомерното изобилие на месо в диетата води до пренасищане на тялото с продуктите на разпада на белтъчините.

Трапезата по време на пости не трябва да бъде еднозначен и почти мрачен подбор на ястия.

Целулозата играе важна роля за полезната чревна микрофлора, защото потиска дейността на гниенето, нормализира перисталтиката на червата и предпазва от запек, като освобождава организма от шлаката и токсините. Постните ястия е най-добре да бъдат задушени или печени, подправени със слънчогледово, ленено олио или зехтин, защото те не дразнят лигавицата на стомаха и подобряват храносмилането.