Козметиката в минибутилки е обичайна гледка в магазините. Малките варианти на шампоани, пасти за зъби и други тоалетни принадлежности бяха създадени заради ограниченията на борда на самолетите. Но това може да се промени, след като летищата започнат да облекчават мерките за сигурност по-късно тази година, съобщи Euronews.

Високотехнологичните CT скенери ще премахнат необходимостта от правилото за 100 мл течност, обещавайки да рационализират проверките за сигурност и да намалят времето за чакане на опашка.

Защо беше въведено правилото за 100 мл течност на летищата?

От 2006 г. пътниците на авиокомпаниите по света са ограничени да носят течности, не по-големи от 100 мл в ръчния си багаж. Правилото беше въведено, след като британската полиция разкри терористичен заговор за детониране на течни експлозиви, маскирани като безалкохолни напитки, по време на поредица от трансатлантически полети.

Конспираторите възнамеряваха да сглобят и взривят устройство по време на полет с водороден прекис и други вещества, инжектирани в 500-милилитровите бутилки за газирана напитка, оставяйки капачките запечатани. Ако се смеси до определена сила с други съставки, обикновеният избелващ продукт може да стане експлозивен.

Ако заговорът беше успешен, смята се, че щеше да е много по-смъртоносен от атентатите от 11 септември. Той би бил насочен към множество полети, пътуващи от Обединеното кралство до поне пет американски и две канадски летища.

Веднага след откритието ръчният багаж беше напълно забранен в самолетите като предпазна мярка. По-късно това беше облекчено, след като бяха проведени тестове, за да се определи какво количество течност е безопасно за носене, и беше въведено ограничение на контейнера от 100 мл.

Експертите установиха, че смесването на по-малките контейнери в по-големи, за да се създаде силно увреждащо взривно устройство на борда, не е реалистично.

Те определиха, че това или ще се провали, или ще се детонира преждевременно, наранявайки извършителя, но причинявайки малко или никакви щети на самолета.

Пътниците вече имат право да пренасят максимум един литър течности в не по-големи от 100 мл опаковки.

Защо правилото за 100 мл течности скоро може да бъде отменено?

След 18 години правилото за течност от 100 мл скоро ще бъде премахнато в някои страни благодарение на новите скенери за сигурност.

Използвайки рентгенова технология с компютърна томография (CT), подобна на тази, използвана в областта на медицината, те предоставят ясно 3D изображение на това, което има вътре в чантите на пътниците.

Изображенията могат да се въртят на 360 градуса и да се увеличават, което позволява задълбочен анализ, който се оприличава на „цифрово разопаковане на чантата“, обяснява производителят на устройства Smiths Detection. Това е подобрение на сегашните 2D изображения, използвани на повечето летища.

Скенерите също така разполагат със сложни алгоритми за откриване на заплахи, които могат да откриват експлозиви – включително течности – и други опасности, обясниха от Министерството на транспорта на Обединеното кралство.

Съществуващите 2D скенери могат да правят разлика между органични и неорганични материали, показвайки елементи в различни цветове, но 3D скенерите правят това още една крачка напред.

С помощта на AI технологията те могат да разграничат течности – като вода, водороден прекис или алкохол с висока якост – и да предложат по-пълна представа за електрониката, според производителя на оборудване Sens-Tech.

Най-новата технология за скрининг, която се внедрява, може да открие експлозивни съединения в по-големи количества“, обяснява още говорител на Администрацията за транспортна сигурност на САЩ (TSA).

Ако даден предмет изглежда подозрителен, чантата ще бъде подложена на допълнителна проверка от служители по сигурността, които ще я инспектират за забранени предмети.

Премахването на правилото ще направи ли полетите по-малко безопасни?

Премахването на правилото за 100 мл течност няма да направи летенето по-малко безопасно. Напротив, новите скенери ще подобрят сигурността, твърди британското Министерство на транспорта.

Това е така, защото те предоставят по-подробни изображения на това, което хората носят, което им позволява да откриват потенциални заплахи и забранени предмети с по-голяма лекота.

Освен това ще рационализира изживяването на летището, като съкрати времето за проверки за сигурност и направи пътуването по-удобно за пътниците.

Допълнително предимство е намаляването на пластмасовите отпадъци, тъй като пътниците се отказват от използването на десетки тоалетни бутилки за еднократна употреба в полза на по-големи такива.

Новата технология може също да спести пари на пътниците, тъй като ще им бъде позволено да внасят вода и други напитки отвън, вместо да разчитат на скъпи магазини на летището.

Някои европейски летища вече премахнаха правилото. Новите скенери вече се използват на международното летище Teesside в графство Дърам, Обединеното кралство; „Схипхол“ в Амстердам; и международното летище „Леонардо да Винчи“ в Рим.

Различни британски летища, включително Лондон „Гетуик“ и „Хийтроу“, изпробваха скенерите през последните години. Правителството на Обединеното кралство определи краен срок за въвеждане на новата технология за сигурност до юни 2024 г., въпреки че някои летища заявиха, че началото на 2025 г. е по-реалистично.