В последното преди междинните избори свое изслушване специалната комисия за разследване на събитията на 6 януари насочва вниманието отново към самия бивш президент Доналд Тръмп - неговото "действие и бездействие" и за неговата "основна отговорност" по отношение на бунта, съобщи CNN, като се позова на два свои източника относно предварителните очаквания за изслушването. По-късно в четвъртък комисията гласува да издаде призовка за даване на показания и на бившия президент Тръмп, както вече направи с редица негови приближени от времето му в Белия дом.

Тръмп - причина за случилото се

Комисията е използвала видеозаписи на показания от хора около Тръмп – показания, често получени чрез призовка – по време на изслушванията си през лятото, за да илюстрира как на Тръмп е казано, че е загубил изборите, и е бил предупреден, че усилията му да ги преобърне могат да доведат до насилие. Председателят на комисията Бени Томпсън посочи, че във всичките 10 изслушвания фактите и свидетелствата, които комисията представи, идват предимно от свидетели от средите на републиканците. Според него "фактите и свидетелствата са ясни" и добре документирани. "Доказателствата, които се появиха, не идват от демократи или противници на Тръмп. Вижте от кого идват свидетелствата" - каза той. Зам.-председателката на комисията Лиз Чейни, републиканка, представи и основната теза на панела - че вината за събитията е най-вече на Тръмп. "Огромното количество от доказателствата досега показват, че основната причина за 6 януари е един човек - Доналд Тръмп, който е последван от много други" - каза тя.

Обвяване на изборна победа независимо от резултата

Комисията представи в четвъртък нови доказателства, че Тръмп е имал предварително готов план да обяви победа независимо от резултатите от изборите за президент през 2020 година. "Доказателствата показват, че речта му за фалшива победа е планирана предварително, преди преброяването на гласовете. Това е преднамерен план от страна на президента да обяви победа, независимо какви са резултатите" - заяви членът на комисията, демократът Зоуи Лофгрен. Тя посочи, че данни за това има от разпита на Брад Парскейл, бивш мениджър на кампанията на Тръмп. Той "бил разбрал", че Тръмп планирал още през юли да каже, че е спечелил изборите. В доказателствата има и видео от показанията на бившия съветник на вицепрезидента Пенс, Грег Джейкъб. Той описал как заедно с Марк Шорт, бивш началник кабинет на Пенс, се подготвяли за обявяване на победа от Тръмп още в нощта след изборния ден. Касиди Хатчинсън, бивша помощничка на бившия шеф на кабинета на Белия дом Марк Медоус, е казала пред комисията ,че Тръмп не е искал "хората да знаят, че сме изгубили", след като Върховният съд отхвърли иска, оспорващ изборите от 2020 година. По думите й Медоус й е казал, че Тръмп е наясно, че губи, но въпреки "продължаваме да се опитваме".

Предупреждения от Secret service

Нови имейли и текстови съобщения от Secret Service разкриха, че агенти са забелязали множество оръжия в тълпата сутринта на 6 януари, преди Тръмп да говори в парка Ellipse. Конгресменът Адам Шиф каза, че разузнавателните данни показват, че множество онлайн потребители са превърнали членове на Конгреса в свои мишени и са инструктирали други да "започват да маршируват към залите“. Съобщенията също така показаха, че от Secret Service са научили за участието на десни групи като Proud Boys и Oath Keepers. Secret Service е получила и сигнали за онлайн заплахи, отправени срещу тогавашния вицепрезидент Майк Пенс преди бунта на Капитолия, включително, че Пенс ще бъде "ходещ мъртвец, ако не постъпи правилно". Имейлите и текстовите съобщения са част от повече от 1 милион записа, които получи от Secret Service след приключването на първия кръг от изслушвания през лятото. Информацията бе предадена от агенцията, докато комисията търсеше изтрити текстови съобщения от 6 януари на агенти на службата.

Тръмписти заплашват законодателите

Комисията показа нови данни, че високопоставен помощник на Тръмп е помогнал за интензифициране на насилствената риторика сред последователите на президента. Дни преди атаката срещу Капитолия на САЩ съветникът по комуникациите на бившия президент Доналд Тръмп, Джейсън Милър, се похвалил пред тогавашния началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус, че е "подгрял базата" и споделил линк към про-Тръмп уеб страница, съдържаща стотици заплашителни коментари за убийството на конгресмени, ако продължат с удостоверяването на легитимната изборна победа на Джо Байдън. Това личи от ново текстово съобщение, представено от специалната комисия в четвъртък. "Патриотите ще бъдат там, въоръжени до зъби. И ако мръсните комунистични червеи се опитат да прокарат измамата си, ще има да плащат адски", гласи един пост, представен от комисията. "Нашите "законодатели" в Конгреса могат да напуснат по един от двата начина: 1. в торба за трупове; 2. след като с право признаят Тръмп за победител", се казва в друга публикация на уеб страницата, споделена от Милър. Членът на комисията Адам Шиф, демократ от Калифорния, каза в четвъртък, че Милър твърди, че нямал представа за стотиците коментари като тези в линка, който е изпратил на Марк Медоус. Комитетът пусна видео от показанията на Милър, където той каза, че би сигнализирал за нещо подобно на Secret Service, ако е знаел.

Призовка за Тръмп

Комисията гласува да призове бившия президент Доналд Тръмп да даде показания за разследването на бунта в Капитолия на САЩ. Нямаше нито един глас против призоваването на експрезидента. Единодушното гласуване бележи ескалация в усилията на комисията да получи свидетелски показания от бившия президент, въпреки че на този късен етап е малко вероятно Тръмп да се съобрази с призовката, а комисията вероятно няма време за продължителна съдебна битка.