Още едно име се прибави в списъка на внезапно починали руски олигарси и  хора, смятани за близки до кръга на президента Путин. Владимир Сунгоркин, главен редактор на “Комсомолская правда” и един от най-приближените пропагандатори на режима в Кремъл, почина, като предположението за причината е инсулт. Сунгоркин е в санкционния списък на ЕС заради “манипулация, пропаганда и дезинформация”. Според информация на „Интерфакс“, 68-годишният журналист е умрял по време на командировка в родния му Хабаровски край, където е смятал да събира материал за книга. Сунгоркин е завършил факултета по журналистика в Далекоизточния държавен университет през 1976 г. Отличава се като пропагандист на насоките на Кремъл и през 2014 г. самият Путин го награждава с орден "За заслуги пред отечеството" IV степен, а през 2018 г. е обявен за заслужил журналист на Руската федерация.

Кончината му е поредната във веригата зачестили смъртни случаи, приличащи на самоубийства при озадачаващи обстоятелства, на възлови личности, имащи вземане-давани с Кремъл. Ето най-впечатляващите:

  • На 25 февруари - ден след началото на инвазията в Украйна - високопоставеният служител на руския енергиен гигант "Газпром" Александър Тюлаков беше намерен мъртъв в гаража си. Специалистът в областта на финансите и сигурността е обесен, а съдържанието на намереното "предсмъртно писмо" не е оповестено. Според съобщенията преди смъртта той е бил "жестоко пребит".
  • На 18 април 51-годишният Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл и вицепрезидент на "Газпромбанк", е намерен мъртъв от дъщеря си Анастасия в семейния си апартамент на 14-ия етаж в московски блок заедно със съпругата му Елена, на 47 години, и другата им дъщеря Мария, на 13 години. Всички те са били простреляни, а в ръката на Аваев е имало пистолет.
  • 55-годишният милионер Сергей Протосеня, бивш заместник-председател на "Новатек" - най-голямата частна газова компания в Русия, чийто основен акционер е "Газпром" - също е намерен обесен в градината на вилата си. Съпругата му Наталия и 18-годишната му дъщеря също са били посечени с брадва, докато са спели.