Неизвестен мъж откри огън в баптистка църква в Съдърленд Спрингс, на около 50 км югоизточно от Сан Антонио в американския щат Тексас,.

Поне 26 души са убити по време на стрепбата, съобщи на пресконференция губернаторът на Тексас Грег Абот. Жертвите са на възраст от 5 до 72 години. Сред тях е 14-годишната дъщеря на пастора на църквата, който по това време е бил извън града.  

Стрелецът е идентифициран като Девин Кели - 26-годишен, бял, бивш служител във военно-въздушните сили, освободен без почести през 2014 г. Кели е живял в предградие на Сан Антонио и не изглежда да е свързан с терористична група.

Престпълнието е извършено с полуавтоматично оръжие Ruger AR.

Населението на Съдърленд Спрингс е 683 души.

Стрелецът вече е мъртъв и няма непосредствена опасност за хората в района. От полицията съобщиха, че той е загубил живота си след кратко преследване. Не е ясно обаче дали се е самоубил или е бил застрелян от гражданин, който го е пресрещнал пред църквата и е успял да му отнеме пушката. Стрелецът е бил облечен в черно, с противокуршумна жилетка.

На мястото на стрелбата са изпратени служители на Федералното бюро за разследвания. Касиер от бензиностанцията, която се намира точно срещу църквата, разказа, че той е чул около 20 изстрела, които са били произведени, докато в църквата е имало служба.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е на 12-дневна обиколка в Азия, написа в Twitter: "Нека Господ да е с хората от Съдърленд Спрингс, Тексас. ФБР са на мястото. Аз следя ситуацията от Япония".

В посолството на България във Вашингтон няма постъпила информация за загинали или пострадали български граждани по време на стрелбата.