Украинска гражданска група съобщи, че е потвърдила смъртта на близо 25 000 украински войници от началото на руската инвазия в началото на 2022 г., като е използвала отворени източници, а общият брой на загиналите украински военнослужещи възлиза на над 30 000 души, предаде Ройтерс. 

Киев третира загубите на бойното поле като държавна тайна и официалните представители казват, че разкриването на числото им може да навреди на развоя на войната. Според статия от август на вестник "Ню Йорк таймс", който се позовава на неназовани американски служители, броят на загиналите украинци до онзи момент е бил близо 70 000 души.

В украинското списание "Седмичник" (Тижден) Ярослав Тинченко и доброволецът Герман Шаповаленко заявиха, че проектът "Книга на паметта" на Шаповаленко е потвърдил 24 500 смътни случая в бойни и небойни действия, използвайки открити източници. Реалният брой обаче вероятно е по-висок, допълват те, като отбелязват, че голяма част от 15-те хиляди войници, посочени като изчезнали, вероятно са загинали.

Ройтерс не успя да провери твърденията чрез независим източник.

"Очевидно е, че 24 500-те имена не са окончателният брой на загиналите, но по наша преценка това е не по-малко от 70 процента (от общия брой бел. ред.)", написаха двамата. "Това означава, че реалният брой на загиналите при бойни и небойни действия е над 30 000 души", уточниха те.

Говорител на украинското министерство на отбраната заяви пред Ройтерс, че не може да коментира числата. Проектът "Книга на паметта", който проследява загиналите във войните в Украйна от първото нахлуване на Русия през 2014 г., не отговори веднага на молбата за коментар. Тинченко, в съобщение чрез работодателя си, Националния военноисторически музей на Украйна, също отказа да коментира.

Статията, публикувана късно снощи, се появява в момент, когато Украйна все повече се сблъсква с перспективата да води дълга война с Русия. По-рано през месеца главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни заяви в статия, публикувана в британското списание "Икономист", че конфликтът с Русия навлиза в нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки. Украинската контраофанзива, започнала през юни, постигна само известни успехи в южната и източната част на страната.

Авторите на статията в украинското списание заявиха, че е от решаващо значение да се балансират различните оценки, съобщавани в западните медии, които те определиха като поддаващи на "манипулации", с проверени данни. "Трябва ли да се говори по тази тема в Украйна по време на война? Смятаме, че да, но само по отношение на конкретни данни и отворени и надеждни източници", написаха те.

Русия също не разкрива броя на загиналите по време на войната, отбелязва Ройтерс.