Полският президент Анджей Дуда увери в четвъртък, че изявлението предния ден на неговия премиер Матеуш Моравецки, че Полша няма да доставя повече оръжия на Украйна, е било изтълкувано погрешно, предаде Франс прес.

"Думите (на Матеуш Моравецки) бяха изтълкувани по възможно най-неправилния начин... Според мен министър-председателят имаше предвид, че няма да прехвърлим на Украйна новите оръжия, които в момента придобиваме за модернизиране на полската армия“, обясни Дуда пред телевизия Те Фау Ен 24.

Полша сключи скъпи договори със САЩ и Южна Корея за закупуване на големи количества оръжие, включително танкове и самолети, въоръжавайки ударно армията си пред лицето на възможната руска опасност.

Страната е силен поддръжник на Украйна в отбранителната й война с Русия. В сряда обаче излязоха съобщения, че премиерът Моравецки е заявил, че Варшава спира да доставя оръжие на Киев и ще се фокусира върху въоръжаването на своята армия. Този обрат идва на фона на търговски спор между двете съседни държави, тъй като Полша удължи забраната за внос на украинска пшеница, а Украйна подаде жалба в СТО.

След изказването на Моравецки, изтълкувано като намаляване на подкрепата, анализатори посочиха, че основното опасение е този пример да не бъде последван и от други държави, които в момента поддържат Киев.