Полското правителство смята за нужно да бъдат въведени нови санкции срещу властите в Беларус заради произнесената задочна присъда на живеещата в чужбина Светлана Тикановска и други представители на опозицията. Това заяви днес прессекретарят на полското правителство Петр Мюлер.

„Тези демонстративни процеси в последно време и поредните присъди срещу различни хора показват само, че за съжаление срещу Беларус трябва да бъдат предприети мащабни действия, ако говорим за международни санкции", каза той. 

Мюлер заяви, че "Полша е поискала от Европейския съвет санкциите, които сега са в сила срещу Русия, да бъдат разширени и върху Беларус".

"Става дума за икономически санкции. Смятаме, че Беларус трябва да бъде обхваната от подобни санкции", уточни той.

"Премиерът Матеуш Моравецки призова също така по европейските канали всички лица, които участват в показни съдебни процеси в Беларус - прокурори, съдии и други, да бъдат включени в санкционните списъци", добави говорителят.

Беларус осъди задочно на 15 години затвор лидера на опозицията в изгнание Светлана Тихановская. Градският съд в Минск задочно призна бившия кандидат за президент Светлана Тихановская за виновна за всички предполагаеми престъпления и я осъди на 15 години затвор, които да изтърпи в наказателна колония с общ режим.