Коранът е не просто свещена за мюсюлманите книга. Религията изисква буквално изпълнение на всичките предписани вътре правила

Бившият италиански министър-председател Масимо Д'Алема и швейцарският мюсюлмански богослов и философ Тарик Рамадан призоваха в безпрецедентно обръщение мюсюлманите да престанат да приемат Корана буквално, да изоставят културните практики от Близкия изток и да приемат модерен „евроислям", за да победят отровната идеология на „Ислямска държава" и да предотвратят ислямофобията.

„Ние трябва да водим тази политическа, културна и социална битка заедно. Парадоксално ислямистите и европейските ислямофоби имат една и съща идея, че ислямът е равен на насилие. Това виждане не е само погрешно, но и опасно. За да се избяга от нея, ние се нуждаем от ислям на европейските граждани, а не от ислям, повлиян от страните си на произход. Ние се нуждаем от ислям, който да е отворен за промяна и на предизвикателствата на съвремието, който отрича буквалното тълкуване на Корана", заявиха двамата в своето общо заявление. „Такъв ислям ще може да допринесе към европейската култура на ХХI век. Ислям, който ще е мощна противоотрова на религиозния фанатизъм", смятат те.

Според Д'Алема и Рамадан ислямът не може да игнорира повече „Ислямска държава" и да отрича, че проблемът не е свързан с него. „Трябва да има религиозна отговорност. Има истински проблем по отношение на образованието, манипулациите и индоктринирането", уверени са те.

Засега все още няма отговор на почти скандалното им обръщение от страна на религиозните лидери в Европа и по света. За разлика от християнството, което отдавна е извършило своята реформа и в днешно време не възприема буквално написаното в Библията, ислямът оказва огромно въздействие върху всекидневния живот на мюсюлманите. Те възприемат предписанията му във всеки аспект от живота си - от личния до обществения. В много страни като Иран, Саудитска Арабия, Судан ислямът е задължителна за прилагане религия, от която зависи и политическото развитие на държавата.

Същевременно придобитите в подобни страни навици оказват все по-голямо влияние и върху светските държави в Европа и Северна Америка с навлизането в тях на големи маси мигранти мюсюлмани. Проблемът може да се задълбочи това лято, когато специалистите очакват само в Европа да нахлуят още поне един милион мюсюлмани, търсещи по-добър живот. В много от големите западноевропейски градове вече има почти напълно ислямски предградия, където външни хора избягват да стъпват.